Friss hírek

2009.01.22. 17:34

KLÍMA - Az Antarktisz is melegszik

<p>Az Antartktisz is melegszik az üvegházhatás miatt, állapította meg egy friss kutatás, félresöpörve azokat a korábbi feltevéseket, hogy a déli-sarki földrész az általános felmelegedés közepett inkább lehűl.</p>


A Nature brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az elmúlt 50 évben az Antarktisz is egyre melegedett. Ha melegedés lényeges mértéket ér el, akkor az antarktiszi jég olvadása miatt a világ sok partvidéki vagy torkolati lakott települése kerül víz alá.

Ha az Antarktisz teljes jégtakarója elolvadna, akkor 57 méterrel emelkedne meg a világtengerek vízszintje.

Az új tanulmány szerint az elmúlt 50 évben az Antarktisz nyugati fele évtizedenként 0,17 Celsius fokkal melegedett.

Az Antarktisz keleti felén valóban volt időszakos lehűlés az ózonlyuk miatt, de 50 év alatt ez a terület is melegedett, tíz évenként 0,1 Celsius fokkal.

Mindent összeszámolva az egész fehér földrész átlaghőmérséklete 0,12 fokkal nő évtizedenként.

A tanulmány nem vállalkozik annak felbecsülésére, hogy mekkora a jégolvadás az Antarktiszon, de leszögezi, hogy a hőmérséklet-emelkedés logikusan magyarázható az egész Föld felmelegedésével.

Az Antarktisz eddig kisebb mértékben melegedett, mint átlagosan a Föld, de ez a különbség eltűnik néhány évtized alatt, ha megszűnik az ózonlyuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!