Ángyán József: a jelenlegi pályázati rendszer nem kedvez a helyieknek

Mezőcsát, 2012. május 10., csütörtök (MTI) – A Vidékfejlesztési Minisztérium volt államtitkára szerint a jelenlegi földpályázati rendszer nem kedvez a helyieknek. Ángyán József fideszes képviselő a csütörtöki mezőcsáti gazdafórum előtt újságíróknak azt mondta: a mostani rendszert módosítani kell, mert nem a családokat erősíti, hanem a spekuláns tőkét.

Ángyán József szerint a visszavont földpályázati rendszer a helyi gazdálkodókat, családokat, közösségeket akarta helyzetbe hozni. Hozzátette, hogy a jelenlegi pályázati rendszert módosítani kell, mert nem föltétlenül a helyben lakó gazdákhoz jut a föld, nem a családokat erősíti, hanem a spekuláns tőkét.

A korábban alkalmazott rendszer sokkal inkább megfelelt a meghirdetett elvnek, vagyis a helyi gazdálkodó családok helyzetbe hozásának. Lényegében ez a kormány stratégiája, ez a kormány programja – mondta a volt államtitkár.
Emlékeztetett arra, hogy Fejér megyében “nem mintát vett”, hanem valamennyi pályázatot átnézte. Az eredmény “eléggé világos képet rajzol fel” arról, hogy a helyben lakó gazdálkodó családoknak, a fiataloknak, illetve a gazdálkodás mellett gyermekeket vállaló fiatal pároknak esélyt sem ad a rendszer a földhöz jutáshoz. Ángyán József azt mondta, hogy most a borsodi Mezőség adatait dolgozza fel, és ezeket is közzéteszi.

A politikus közölte: lelkiismereti okokból is fontosnak tartotta, hogy aggályait először a saját politikai oldalával ossza meg, így azokat minden vezető megismerte.

Ángyán József elmondta: továbbra is kormánypárti képviselő marad, mert “nem szétverni szeretném a saját szekeremet, hanem azt, hogy a szekér álljon újra abba az irányba, amelyen elindult, mert az a jó irány”.

– MTI –