kert

2019.07.17. 15:00

Gyűjtsük be a jövő évi ültetni való magokat

Fontos szabály, hogy ne szedjünk hibrid növényről magot.

F. Nagy Zsuzsanna egy magbörzén

Virágaink esetében nem okoz gondot, hogy magot szedjünk róla. De mi a helyzet a zöldségekkel? Jó minőségű paradicsomot, paprikát, uborkát, tököt, dinnyét vagy épp zöldborsót sikerült szereznünk, és felmerül az igény, hogy ebből magot kéne fogni.

Mire ügyeljünk?

Fontos szabály például, hogy ne szedjünk hibrid (F1) növényről magot, a következő nemzedék ugyanis nem fog a hibrid szülőre hasonlítani. Gyakori hibrid az uborka és a paradicsom, sárga- és görögdinnye, a virágok közül a petúnia. Csak egészséges növényről szedjünk magot, mivel sok betegség magon keresztül is átvihető a következő évre.

Az öntermékeny fajok, mint a paradicsom, borsó, bab, saláta az előző évi terméseinek minőségével megegyezőt fognak a következő évben is teremni.

Mindig a legszebb, legkorábbi, legegészségesebb terméseket válasszuk ki továbbszaporításra.

Lehetőleg teljes érésben lévő magvakat gyűjtsünk be. A könnyen pergők, mint a saláta, hagyma; válasszuk azt az időpontot, mikor a legkisebb veszteséggel a legtöbb magot tudjuk begyűjteni. Az ilyen pergős magokat azonban a legjobb kora reggel, harmatosan szedni, mert ekkor még nem peregnek. A szárakat levágjuk, és azzal együtt szárítjuk. Uborkát, tököt, dinnyét, paradicsomot, paprikát csak teljes érésben szedjük le. Szedés után pár napig hagyjuk még tovább érni a termést, majd vágjuk fel, szedjük ki a magokat. Vízben áztatás, leszűrés és legalább kétszeri átmosás után a maradék gyümölcshúst is távolítsuk el. Ezután kiterítjük, és szárítjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában