Angol kisváros szatyrok nélkül

A devoni Modbury az első brit város, amely szombattól azonnali hatállyal felfüggesztette műanyagból készült szatyrok használatát. Az 1553 lakosú Modbury 47 üzlete keményítőből készült papírzacskóval vagy len szatyorral helyettesíti majd a műanyagot. Az akciót a helyi kiskereskedők egyelőre 6 hónapos próbaidőre vezették be, a vásárlók reakciójától függően. A városban több helyen is szatyoramnesztia-pontokat hoztak létre, […]

A devoni Modbury az első brit város, amely szombattól azonnali hatállyal felfüggesztette műanyagból készült szatyrok használatát. Az 1553 lakosú Modbury 47 üzlete keményítőből készült papírzacskóval vagy len szatyorral helyettesíti majd a műanyagot.

Az akciót a helyi kiskereskedők egyelőre 6 hónapos próbaidőre vezették be, a vásárlók reakciójától függően.

A városban több helyen is szatyoramnesztia-pontokat hoztak létre, ahol a lakók leadhatják a háztartásokban felhalmozódott műanyag zacskókat.

A kezdeményezés mögött egy, a városban lakó női operatőr áll, aki a csendes-óceáni szigetvilágban forgatott filmet a környezetszennyezésről. Rebecca Hoskins szerint a tenger olyan, mint egy szeméttelep, amelyet több száz évre beszennyeztünk a műanyaggal.

Miután bemutatta a dokumentumfilmet, – amelyben delfinek, fókák és albatroszok múltak ki, miután műanyagszatyorból keletkezett szemétbe akadtak a tengerben – Modbury vállalkozói egyből a szatyrok betiltása mellett döntöttek.

Pénteken az egyik legnagyobb brit szupermarket-lánc, a Sainsburys is felfüggesztette egy napra a műanyag szatyrok kiadását, és újrahasznosított papírzacskókat ajánlott helyettük.

Csak Nagy-Britanniában évente 13 milliárd műanyag szatyor kerül a háztartásokba, majd a szemétbe.

Európában elsőként Korzika, Afrikában pedig a tanzániai Dar Es Salaam városa döntött a műanyag szatyrok betiltása mellett.