Magyarország

2013.05.10. 09:08

Martonyi: egyensúlyra van szükség az EU-ban

Budapest, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Az Európai Unióban a tagállamok és az uniós intézmények, valamint az egyes uniós testületek közötti egyensúlyra van szükség - mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Az Európai Unióban a tagállamok és az uniós intézmények, valamint az egyes uniós testületek közötti egyensúlyra van szükség - mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcánál a május 9-i Európa-nap alkalmából tartott ünnepségen elismeréseket adtak át. A miniszter az eseményen mondott beszédében - amelyet a Külügyminisztérium honlapján tettek közzé - kiemelte: egyensúlyra van szükség az uniós intézmények és a tagállamok között. Kifejtette: az alapszerződésekben ez megvan, hogy "a gyakorlatban megvan-e, azt majd meglátjuk". Ennek fontos eleme, hogy csak az tartozik uniós hatáskörbe, amit az alapszerződések oda utalnak, és mindaz, amit nem sorolnak oda, az a tagállamok hatásköre - fogalmazott.

A miniszter hangoztatta, tiszteletben kell tartani a tagállamok egyenlőségét és nemzeti identitását.

Martonyi János kitért arra, hogy egyensúlynak kell lennie az uniós intézmények között is. "Minden intézmény csinálja a maga dolgát", egyik sem veheti át a másik hatáskörét - közölte. Kiemelte: az Európai Parlament "bármilyen hatalmas és tekintélyes is, nem veheti át az Európai Bizottság hatáskörét". Mint hozzátette: "megpróbálhatja, de ebből baj lesz", és ezzel elsősorban az integrációs folyamatnak árthat.

A külügyminiszter hangsúlyozta, az integráció intézményekre és jogi normákra épül, "nem politikai harcokra, nem is politikai vádakra, még csak nem is igazán politikai vitákra, bár azokra szükség van". Ha ezeket az intézményeket elkezdik olyan hatáskörökkel felruházni, amelyekkel nem rendelkeznek, ha ezek megkísérlik egymás hatáskörét gyakorolni, "akkor a rendszer kerül veszélybe" - vélekedett Martonyi János.

Martonyi János beszéde után az Európai Magyarországért és a Magyarországért Európában elismerést adták át azoknak, akik a tárca megítélése szerint kiemelkedő, rendkívüli teljesítményükkel Magyarország európai integrációját segítették, illetve az ország és állampolgárai érdekeit szolgáló európai uniós tagságához hozzájárultak. A díjazottak miniszteri elismerő oklevelet, illetve kisplasztikát vehettek át.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!