Angela Merkel Varsóban: Az EU alkotmány elutasítása történelmi esély elszalasztása lenne

Angela Merkel német kormányfő – aki ebben az évben az Európai Unió soros elnöke – pénteken Varsóban figyelmeztette az EU-tagállamokat, hogy ha nem támogatják az EU alkotmányát, akkor történelmi lehetőséget szalasztanak el”. Lengyelországi látogatását megkezdve a német kancellár kijelentette: “a gondolkodási idő lejárt, ideje dönteni”. Megígérte ugyanakkor, hogy a német elnökség végére meglesz az alkotmány elfogadásának menetrendje.

Az EU “alkotmánynak” nevezett új alapszerződését a 27 tagországból 18 ratifikálta, de 2005-ben a franciák és a hollandok népszavazáson elutasították. A jog betűje szerint a szerződés már nem léphet életbe. De a többi tagállam többsége szeretné valamilyen formában megmenteni a dokumentumot, amely eredetileg azért készült, hogy az integráció zökkenőmentesen működhessen 12 új taggal is. Lengyelország az egyik nagy ellenzője az alkotmánynak (Nagy-Britanniával és Csehországgal együtt). Németországnak pedig feltett szándéka, hogy lehetőleg minél többet mentsen át a leszavazott alkotmányból egy esetleges új dokumentumba.

Merkel csak röviden, méghozzá a repülőtéren tudott tárgyalni lengyel partnerével, Jaroslaw Kaczynski (jaroszláv kacsinyszki) miniszterelnökkel, aki nem sokkal a német kancellár érkezése után repült Dániába.