Helyi gazdaság

2012.04.06. 07:44

Fellegi Tamás: ötoldalú szakértői egyeztetés lesz a jegybanki függetlenségről

Washington, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Hamarosan ötoldalú, szakértői szintű eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az MTI-nek csütörtökön Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF)Magyarországgal foglalkozó stábjával folytatott eszmecserét.

Washington, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Hamarosan ötoldalú, szakértői szintű eseti munkacsoport kezd egyeztetést arról, hogy milyen konkrét formát öltsön az a csomag, amely a magyar jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza - mondta Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter az MTI-nek csütörtökön Washingtonban, ahol a Nemzetközi Valutaalap (IMF)Magyarországgal foglalkozó stábjával folytatott eszmecserét.

A jegybanki függetlenségről szóló szabálycsomagról, amelynek elfogadása a hivatalos tárgyalások megkezdésének előfeltétele, az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank jogi szakértői fognak egyeztetni.

Fellegi Tamás Washingtonban az IMF Christoph Rosenberg vezette csoportja mellett - amellyel szerdán folytatott egyeztetést - találkozott Charles Collyns amerikai pénzügyminiszter-helyettessel, valamint tárgyalt Charles Dallarával, a Nemzetközi Pénzügyek Intézete (IIF) vezérigazgatójával, aki a görög pénzügyi válsággal kapcsolatban a magánhitelezőket képviseli.

Fellegi Tamás az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az IMF-fel folytatott egyeztetésnek változatlanul az a célja, hogy minél hamarabb elkezdődhessenek a hivatalos tárgyalások.

"A hivatalos tárgyalások nem kezdődtek még meg. A mostani egyeztetéseknek az a célja, hogy minél hamarabb el tudjuk kezdeni a tényleges tárgyalásokat, amikor az asztalra tud kerülni konkrétan az a kérdés, hogy milyen program mentén, milyen összegben, milyen feltételekkel tud Magyarország pénzügyi csomaghoz jutni, az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF közös tárgyalódelegációjától" - jelentette ki.

"Úgy gondolom, hogy a mi oldalunkról nincs jelentősebb akadálya a tárgyalások megkezdésének. Azokat a feltételeket pedig, amelyeket az IMF előfeltételként szeretne látni, a magyar kormány kész és tudja teljesíteni" - mondta a miniszter.

"Valójában most az a kérdés, hogy az európai színtéren mi történik. Várjuk az Európai Központi Bank véleményezését az eddigi időszak döntéseiről, fejleményeiről, és várjuk azt, hogy a közeli jövőben - most folyik az időpont egyeztetése - összeüljön egy szakértői szintű munkacsoport - az EKB, az Európai Bizottság, az IMF, a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank alapjában jogi képviselőivel - egyeztetni, hogy az a csomag, amely a jegybanki függetlenséggel kapcsolatos szabályokat tartalmazza és amely, ha úgy tetszik, előfeltételként szerepel a tárgyalások megkezdéséhez, milyen konkrét formát öltsön" - fogalmazott Fellegi Tamás.

Jelezte: a hivatalos tárgyalások csak a munkacsoport egyeztetése után kezdődhetnek meg, s hogy mostani, washingtoni egyeztetésének célja nem az volt, hogy kijelöljék az ezek megkezdésének időpontját.

"Nem azért jöttünk, hogy most időpont-kijelölés legyen. Ugyanaz a helyzet, mint a legutolsó itteni találkozók előtt volt: megint lezárult egy egyeztetési szakasz az európai intézményekkel. A múlt héten a magyar kormány, bőven a határidő lejárta előtt, megküldte az Európai Bizottságnak a válaszát azokra a felvetésekre, amelyek Marco Buti főigazgató levelében szerepeltek, és az erre adott véleményeket várjuk a bizottságtól és a központi banktól is. Az ezekkel kapcsolatos véleményeket egyeztettük most Washingtonban az IMF képviselőivel" - mondta a tárca nélküli miniszter.

Fellegi Tamás elmondta, hogy az IMF-ben most folytatott megbeszélésein felmerült: az IMF és a Világbank tavaszi idősszakát "fel tudjuk-e használni a tárgyalások megkezdésére, folytatására."

"Ez annak a függvénye, hogy milyen gyorsan és milyen eredményesen tudunk az Európai Központi Bankkal, illetve az Európai Bizottsággal megegyezésre jutni. Közismert, hogy egy trojkával tárgyalunk, tehát ahhoz, hogy a tárgyalásokat meg tudjuk kezdeni, mind a három érintett félnek, a központi banknak, az Európai Bizottságnak és a valutaalapnak egyaránt zöld utat kell adnia. ... Ha ez megtörténik a tavaszi ülésszak előtt, ami április 21-22-én lesz Washingtonban, már tudunk tárgyalni itt, Washingtonban is. Ha nem, akkor nem" - nyilatkozott Fellegi Tamás.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!