„Amikor sok a strandoló, ingyenesen parkolhat”

Akt.:
Fizetőssé vált a parkoló a Selyemréten
Fizetőssé vált a parkoló a Selyemréten - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Január elsejétől hatályos, de csak júniusban táblázták ki a fizetős parkolózónát.

A lakosok kérésére két utcát és egy utcarészt vontak be a fizető parkolási övezetbe a Selyemréten. Az intézkedéstől azt várják, a környéken lakóknak kényelmesebb lesz a parkolás. Így kezdődik az a sajtóközlemény, amit a város adott ki a parkolási rend módosulásáról. De úgy tűnik, hiába a lakossági kérés, nem minden ott élő, vagy ott dolgozó örül felhőtlenül annak, hogy ezentúl fizetnie kell a parkolásért. A közösségi oldalon jelezték, szerintük az intézkedés pont, hogy nem szolgálja az ott lakók érdekeit.

Tavaly év végén

A változásról még tavaly év végén döntött a miskolci testület, már akkor is azzal indokolták az erre vonatkozó rendelet módosítását, hogy évről évre jogos igényként merült fel a díjfizetős területek határán élők részéről, hogy számukra is legyen szabad parkoló, ezért az önkormányzat az új rendeletet a lakossági kéréseknek megfelelően alkotta meg. De hiába a december eleji testületi döntés, a rendelet Selyemrétre vonatkozó részét csak június 6-án vezették be. Ennek ellenére – elmondásuk szerint – a lakóknak teljes árú, egész éves bérletet kell venniük.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A bevezetést követően jelentek meg a közösségi oldalon a hozzászólások, amelyek több kritikát is megfogalmaztak az intézkedés kapcsán. Egyikük például azt írta: „Két évvel ezelőtt volt egy lakógyűlés, ahol pár lakó valóban kérte, hogy legyen fizetős a strand melletti parkoló. Májusban volt egy újabb lakossági fórum, ahol már többen szóltak ellene, mint mellette. Sőt, aláírásgyűjtés is volt, hogy ne vezessék be a fizetős parkolást. De akkor már csak a tényeket jelentették be: felfestettek minden fizetős helyet, kihelyezték a táblákat, automatákat.”

Az ott lakó arra is kitért, hogy a parkolási gondokat úgy kellett volna megoldani, hogy új beállásokat alakítanak ki. Szerinte erre lenne elegendő terület, hiszen a rozsdás játszóterek, gazos parkok alkalmasak lennének parkolóknak.

44 ezer forint évente

A közösségi oldalon az is felmerült, az óvodában, bölcsődében dolgozóknak sincs kedvezmény, éppúgy fizetniük kell majd a parkolásért, mint másoknak, ami éves szinten 44 ezer forint plusz költséget jelent. De arra is felhívták a figyelmet, hogy hétvégén egyébként is ingyenes a parkolás, így a Selyemréten sem kell majd fizetni, miközben, akkor jönnek a legtöbben a strandra. „A közlemény szerint a lakóknak főleg strandidőszakban volt nehéz várakozóhelyet találni, erre akkor pont nem kell fizetni…” – fogalmazta meg a kritikát az egyik olvasó.

És egy érdekesség: „A szolgáltatónál közölték, azért kell egész éves bérletet vennünk, mert – ugyan mi nem tudtunk róla –, a Selyemrét ezen részét városi szinten már 2017 januárjától fizetőssé tették” – panaszkodott olvasónk.

Esténként nincs hely

Mások is azt vetették fel, hogy két évvel ezelőtt aláírást gyűjtöttek a lakók a fizetős parkoló ellen. De azt is leírták, hogy szerintük nem készült környezettanulmány, mert ha igen, akkor lehetett volna látni, napközben mindenki tud parkolni, de este, amikor a lakók hazaérnek a munkából, nincs hely. „Jobb lesz így nekünk, azt mondják, persze, jobb lesz, csak most már fizethetek azért, hogy nem tudok parkolni” – írta egy ott lakó.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A kritikákkal, felvetésekkel megkerestük a Miskolci Városgazda Kft.-t, ahol a következőt válaszolták: „A Selyemréten a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területeken egész évben jelentős a gépjárműforgalom, amely indokolttá tette a bevonást. A helyszínen dolgozók, beleértve az óvodai, bölcsődei dolgozókat is, nem részesülnek az önkormányzati rendelet alapján kedvezményben, ellenben az óvodás, iskolás gyermekek szüleinek a rendelet kedvezményes parkolási lehetőséget biztosít, intézményi parkolóbérletet válthatnak. Az intézkedéstől várható, hogy a hétvégi időszakban a Baross utcai ingyenes parkolót használják majd a strandra érkezők, a lakóépületek közötti parkolás így ténylegesen az ott lakók számára biztosított lesz.”

Ezek után persze megkérdeztük, miért használnák a Baross utcait, hiszen a lakóépületek között is ingyenes lesz, de erre nem kaptunk választ. Mint ahogy arra sem, hogy ha június elejétől fizetős, miért kell egész éves bérletet venni.

N. Szántó Rita0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdet�s