Friss hírek

2010.08.25. 20:41

A spanyol polgárháború idejéből származó tömegsírt találtak

Spanyolország északi részén tömegsírt fedeztek fel, amelyben 60-80 ember maradványait találták meg. Az áldozatokat az 1936-tól 1939-ig tartó spanyol polgárháború idején, az ország megválasztott baloldali kormánya ellen harcoló Francisco Franco tábornok katonái lőtték le. A mintegy 30 méter hosszú tömegsírt Villafranca Montes de Oca városában fedezték tárták fel. A területet önkéntesek vizsgálják át a spanyol polgárháborúban eltűnt emberek rokonainak felkérésére. Spanyolországban a polgárháború alatt mintegy 114 ezer embert gyilkoltak meg, és temettek tömegsírokba.

Míg a Franco-rezsim saját halottait méltón eltemették, addig az ellenzék áldozatait százával földelték el tömegsírokban, szerte Spanyolországban. A diktatúra idején eltűnt emberek felkutatására Baltasar Garzon bíró vizsgálatot indított 2008-ban, egy évvel azután, hogy a jelenlegi szocialista kormány elfogadott egy törvényt, amelyben elítélik Franco diktatúráját. De a bírót azóta felfüggesztették állásából, és bírósági eljárást indítottak ellene, hatalommal való visszaélés címén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!