Amikor egymásra talál tűz, nyárs és szalonna

Amikor egymásra talál tűz, nyárs és szalonna
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Szalonnát sütni barátokkal nyári estén, csillagos ég alatt egyszerűen isteni jó…

Jó kis tűzrakó helyek minden környéken vannak – persze a mindenkori tűzgyújtási tilalmat be kell tartani –, vagy a kertben egyszerűen ki lehet alakítani egyet. A szalonnasütéshez szükséges bevásárlólista nem hosszú, füstölt szalonna, kenyér és hagyma kell csak. Jó, ha van egy éles késünk vagy bicskánk és a gyufát se felejtjük otthon.

A tűz

A nagy tűzhöz sok fa kell. Érdemes még világosban, jóval a tűzrakás előtt sok-sok fát összeszedni. Bonyodalom származhat ugyanis belőle, ha sötétben, éhesen, néhány sör után indulnak a csapat férfitagjai fát gyűjteni. Ha otthon szalonnázunk, vehetünk fát az erdészetben vagy tüzéptelepen is.

A tűzhöz kell gyújtós, aprófa és tűzifa. És persze a gyufa. Középre gyújtóst teszünk, aprófával körülvesszük, és levegősen, piramisszerűen köré állítjuk a tűzifákat. A fakérgek közül a nyírfa a leggyú­lékonyabb, ezt még nedvesen is viszonylag könnyű meggyújtani.

A nyárs

Ha mi készítjük, a kökény, az akác és a fűzfa a legalkalmasabb nyársnak. Éles bicskával a végét lapos-hegyesre faragjuk. Néhány száz forintért profi nyársakat kapni barkács­áruházakban, hipermarketekben is.

A szalonna

A kenyér legyen fehér és vastag. A hagyma sok és vékonyra szeletelt. A szalonnasütéshez füstölt szalonnát használjunk. Ide nem jó a húsos bacon, sem az abált szalonna. A szalonna tetejét először bevagdossuk úgy, hogy a zsír egy helyre folyjon majd. Ha a szalonnabőrbe kis nyílást vágunk, a nyársat ezen keresztül tudjuk átdugni, így nem fordul el és nem esik le, hiszen tartja a bőr. A zsírt a tűz melletti tányérokra vagy papírra szeletelt hagymakarikákkal fedett kenyérre csorgatjuk, a megsült szalonnát rádarabolhatjuk vagy egészben is haraphatjuk. Persze mindenki másképp szereti, van, aki az egész hagymát is megsüti, és megsülve teszi a kenyérre a hagymadarabokat.

Desszert

A sós szalonna után jólesik egy kis édesség. Csoki helyett kipróbálhatjuk a pillecukrot is. Az angolszász országokban nagy divat nyílt tűzön pillecukrot grillezni. Ők a pillecukrot nyárson megpirítják és csokis keksz közé téve fogyasztják. Állítólag csak az Egyesült Államokban évente mintegy 50 millió dollár értékű pillecukrot sütögetnek meg a tűz fölött.

ÉM-SZB