Amikor egy gyerek szalad át az alkalmi színpadon

Amikor egy gyerek szalad át az alkalmi színpadon
Miskolc – Néhány méterre a közönségtől, nyitott színpadon, közvetlen kapcsolat a nézővel.

Ez jellemzi leginkább az utcatáncot, amely már a legelső operafesztivál óta szórakoztatja a közönséget. A nagyszínház előadásai előtt, mintegy „előzenekarként” mutatkoznak be a színház táncosai, Kozma Attila koreográfus irányításával. Az évek alatt kialakult a törzsközönség is, akik nyár estéken szívesen nézik végig, egy főutcai padról a fesztiválhoz kapcsolódó utcatáncot.

És a táncosok is szeretik, annak ellenére, vagy éppen azért, mert egészen más, mint egy színpadi produkció – mondta Kozma Attila. Hozzátette: jó gyakorlat ez a kezdő táncosoknak is, sőt ajánlani is szokta, hogy próbálják ki magukat ebben a műfajban. Bár nagyon nem kell rábeszélni őket, hiszen minden évben komoly harc folyik azért, hogy ki szerepeljen ezekben a produkciókban – tudtuk meg.

Rutin és élmény

Miben más? Intimebb közeg, mint a színpad, nyitott a tér, egészen más állapotot és körülményeket jelent az előadónak – válaszolta. Elmondta azt is, hogy a táncosoknak is kellemes élmény, és rutint szerezhetnek abban, hogyan reagáljanak váratlan helyzetekre. Itt ugyanis előfordul, hogy egy gyerek átszalad a színpadon vagy éppen valaki véleményt nyilvánít.

Az idén – mint minden évben – az aktuális zeneszerzőből „készülnek” az utcatáncosok. Verdi áriákra mutatják be koreográfi ájukat, de Bartók zenéjére is táncolnak majd.

ÉM