Amik „legyőzték” Tapolcát…

A bencés kolostor romjainak a feltárása Miskolctapolcán
A bencés kolostor romjainak a feltárása Miskolctapolcán - © Fotó: Ádám János
Észak-Magyarország – Miskolctapolcával szemben négy projektet nevesített a kormány augusztusban. Miben jobbak?

Hónapokon át bízott abban a miskolci önkormányzat, hogy támogatásra érdemesnek ítéli a Kormány a Miskolctapolcára kidolgozott terveit, amelyeket a „Kiemelt turisztikai termék – és attrakciók fejlesztése” című pályázatra nyújtott be májusban. Mint az idő tájt beszámolt róla lapunk, Miskolc korábban 6 milliárdot szeretett volna a városrész fejlesztésére fordítani, az elnyerhető összeget azonban 3 milliárdban maximálta a pályázati kiírás. Strandfejlesztésre sem lehetett pályázni, de kulturális helyszínek-, vallási turizmus-, egészségturizmus-, ökoturizmus fejlesztésére igen: végül ezeket az elemeket tartalmazták a tervek.

Az augusztusi döntéskor azonban azzal kellett szembesülnie a város vezetésének, hogy a miskolci pályázatot nem támogatta a kormánybizottság, így a részletes projektjavaslatot sem lett módja benyújtani. (Az más kérdés, hogy a városvezetés a döntés után azt nyilatkozta, hogy nem is bánják annyira, mert így lehetőség nyílik majd – más forrásból – a strandfejlesztésre.)

Részletes kidolgozás

A részletesen kidolgozott pályázatok benyújtási határideje a napokban jár le: október 31-én. Augusztusban kérdésünkre, hogy kik nyertek, nem kaptunk választ. Most megtudtuk, négy észak-magyarországi projekt van a kiemeltek között, egyik sem megyénkbeli. Kíváncsiak voltunk, melyek ezek, s melyikük mit kínál.

– 790 millió forintra pályáztunk, de jóval kevesebbet, 470 milliót nevesítettek – mondta lapunknak dr. Simkó Gabriella, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója. Megjegyezte, ezért a korábbi terveiknek csak egy részét tervezik megvalósítani. – Több kilátót is fejlesztettünk volna, de így csak egy marad: a gallyatetői.
Az igazgató hangsúlyozza, pályázatuk lényege nem is annyira a beruházás (bár a turistaház fejlesztése is a projekt része), hanem a kék túravonal marketingje, a rá épülő szálláshálózat arculatának egységesítése.

Két kerékpárút

Két kerékpárút-fejlesztés is ott van a kiemelt projektek között. Régiókon átívelő beruházásokról van szó, vagyis ha alkalmasnak tartják a most benyújtandó pályázatokat akkor együtt valósulhatnak meg.

Az egyiket a Tisza-tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület jegyzi.

– A Tisza-tó és a Hortobágy közötti kerékpárútvonalról van szó – magyarázta Molnár Anita, az egyület alelnöke. Mint mondja Európában egyedülálló lenne abban, hogy síkvidéki. A 45 kilométernyi kerékpárútból 40 kilométert a Dél-Alföldi régió építene, ötre pályáznak ők, de ez a szakasz a legbonyolultabb.
– Poroszló és Tiszafüred között haladna, jelenleg csak a 33-as hídon, a gépkocsiforgalom között lehet kerékpározni, ezt szeretnénk kiváltani.

Kerékpárútra pályázott a szurdokpüspöki önkormányzat is. Géczi László Miklósné polgármestertől azonban megtudtuk, bár nevesítették a pályázatukat, nem tudták bevállalni, hogy kidolgozzák a projektötletet, így átadták azt a hatvani önkormányzatnak.

– A Zagyva eredetétől a folyó torkolatáig haladna a kerékpárút – ezt már dr. Borbás Zsuzsannától, Hatvan polgármesteri hivatala teleplésfejlesztési és pályázati osztályának vezetőjétől tudjuk. Észak-Alföldi régió is pályázott a saját szakaszára. Október közepén vették át a projektet, így még nem tudják, hogy pontosan merre megy majd az útvonal, próbálnak határidőmódosítást kérni a kidolgozott tervek benyújtására.

– Nagyjából 13 települést érint majd a mi szakaszunk, valamennyi turisztikai nevezetességét bemutatnánk. Tíz kilométerenként esőbeállót, pihenőpontokat tervezünk, és lenne az útvonalon mentén például kerékpárkölcsönző is.

Látogatóközpont

A negyedik nevesített projekt – 614 millió forintról lenne szó – a salgótarjáni önkormányzaté. A terv szerint két látogató- és kutatóközpont épülne Salgótarjánban. A központokban többek között a geoparki kezdeményezés bemutatásához kapcsolódó funkciók meghonosítása a cél. A centrumok az új ismeretekre vágyóktól kezdve, az aktív turizmus különféle ágait kedvelőkig (gyalogos, (hegyi)kerékpáros- és lovas turizmus) nyújtanának majd tanulási és kikapcsolódási lehetőséget – olvasható Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere honlapján. A további fejlesztések több mint 30 önkormányzat területét ölelnék fel a környező kistérségekben. Tanösvények, bemutatóhelyek, pihenőhelyek, tematikus útvonalak épülnének ki, a projekt mintájául szolgálna a Kincsem Nemzeti Lovas Programban szereplő fejlesztéseknek.

ÉM-HM


A négy projektgazda

Magyar Természetbarát Szövetség
Tisza – Tavi Turizmus Fejlesztő Egyesület
Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata
Szurdokpüspöki Község Önkormányzata

Ez szerepelt a tapolcai tervben

– Bencés kolostor romjainak feltárása.
– Görömböly: pincekápolna fejlesztése.
– A barlangfürdő további fejlesztése
– Interaktív látogatóközpont, amely egészében a vízre, annak bemutatására épült volna