Amíg van közmunka, nincs gond a segélyekkel

Bár a jövőt nem látják Perén, jelenleg nincs gond, mindenkinek rendben fizet az önkormányzat
Bár a jövőt nem látják Perén, jelenleg nincs gond, mindenkinek rendben fizet az önkormányzat
Miskolc – Az általunk megkérdezett településeken nem okoz gondot a segélyek kifizetése.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint 2800 településnek okoz gondot a szociális segélyek kifizetése, ezért törvénymódosításra van szükség. Megyénkbeli településeket kérdeztünk erről.

Blaskó István, Pere polgármestere azt mondja, nekik óriási szerencséjük van azzal, hogy szinte minden munkanélküli szerepel a közmunkaprogramban.

Ha lejár a program…

„Jelenleg hatvan ember dolgozik, így ők nem szorulnak segélyezésre. Az is igaz, hogy a jövőt egyelőre nem látjuk, hiszen a program augusztus 31-én lejár, utána nálunk is lehetnek problémák” – jegyzi meg hozzátéve, ebben a hátrányos helyzetű megyében a települések nagy részének nem nagyon van bevétele, így sokan kerülhetnek bajba.

Nem jelent semmilyen problémát a segélyezési rendszer átalakítása és mindenkinek rendben tudnak is fizetni – ezt már Majdanics László, Tiszalúc polgármestere mondta kérdésünkre. Egyelőre nincs szükségük többletfinanszírozásra, pedig a településen elég sokan szorulnak szociális ellátásra, de meg tudják oldani, teszi hozzá.

Szintén a közmunkaprogramot említi Sivák János, Gönc polgármestere. Igaz, maga az önkormányzat is megtett mindent annak érdekében, hogy minél többen kerüljenek be a programba.

Aki akar, tud dolgozni

„Aki ma Göncön dolgozni akar, az tud is, jelenleg 270-en vesznek részt a közmunkaprogramban. Az ő bérük nem az önkormányzatot terheli, így nem is okozott eddig gondot számunkra a szociális rendszer működtetése” – tette hozzá.

– Horváth Imre –


Nagyvárosok is bajban?

A szociális törvény tavalyi módosítása után feladatfinanszírozásra kapnak pénzt az önkormányzatok, a forrásokra pályázni kell. A TÖOSZ szerint már nemcsak a kistelepülések, de nagyobb városok is vannak, ahol a helyi adóbevételek nem biztosítják a segélyekre költhető pénzösszeget. Hozzáteszik: ha egy önkormányzat nem alakította át saját szociális rendeletét, vagyis nem csökkentette a szétosztható pénzeket, maga is rászorulóvá vált.
hirdetés
hirdet�s