Friss hírek

2008.09.27. 15:37

Kiadják hazájának a sikkasztással vádolt volt horvát tábornokot

<p>A várakozások szerint az osztrák hatóságok szombaton kiadják Horvátországnak a sikkasztással vádolt Vladimir Zagorec tábornokot, egykori helyettes horvát védelmi minisztert - közölték osztrák tisztségviselők. A tavaly márciusban őrizetbe vett Zagorec több hónapig küzdött sikertelenül kiadatása ellen, szabadlábon védekezve.</p>

Zagorecet péntek este tartóztatták le, és őrizetben várja kiadatását - közölte az osztrák belügyminisztérium. Az osztrák ügyészség szóvivője elmondta, hogy várhatóan szombat este adják ki a volt horvát tábornokot hazájának, és a formalitások elvégzése után már horvát bíróság elé is állhat.

A 26 millió eurósra becsült vagyonnal rendelkező Zagorec 2000-ben érkezett Ausztriába, ahol ingatlanfejlesztőként dolgozott. A volt horvát tábornokot tavaly márciusban vették őrizetbe egy nemzetközi elfogatóparancs alapján.

A körözésről szóló, még tavaly februárban kiadott rendőrségi közlemény szerint az egykori tábornokot - aki a horvát hadsereg fegyvervásárlásait intézte 1993 és 2000 között - azzal vádolják, hogy öt millió dollár értékű gyémántot tulajdonított el. A köveket egy külföldi fegyverszállító hagyta a minisztériumnál, biztosítékként, hogy leszállítja az ígért föld-levegő rakétákat. A gyémántokat Zagorec egy széfben helyezte biztonságba, de nem könyvelte el, és amikor elbocsátották posztjáról magával vitte azokat.

Zagorec egymillió eurós óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett kiadatása ellen, és egészen az osztrák legfelsőbb bíróságig vitte ügyét. A bíróság azonban márciusban elutasította utolsó fellebbezési lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!