Amerikáig táncoltak a vénkertiek

Amerikáig táncoltak a vénkertiek
A debreceni Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Évezred Néptánc Együttese – két éves előkészület után – július-augusztusban közel egy hónapot töltött két fesztiválon az USÁ-ban.

Idaho államban idén huszadik alkalommal rendezték meg az Idaho International Folk Dance Festival-t – a jubileum alkalmából időben és térben is kibővítve. Az eseményen bulgár, mexikói, Costa Rica-i, kínai, izraeli, indiai és helyi tánccsoportok vettek részt. A vénkertiek számára az első fellépési helyszín a festői Coeur d’ Alene hegységben levő Silwervood volt.

Műhelymunka

Itt négy napig maradtunk és egy hatalmas vidámpark színpadán volt napi két fellépésünk – idézte fel az élményeket Sólymos József, az együttes vezetője. – Kis zavart okozott, hogy tizenkét bőröndünk három napig nem érkezett meg, így az első műsorokat a meglévő táncosruhákhoz kellett igazítanunk.

A következő állomás Burley városka volt, majd három fellépési nap után tovább utazott az együttes Rexburgba, a fesztivál fő helyszínére. A menettáncok és a különféle külső programok után itt két nagy műsort adtak a helyi egyetem testnevelés tanszékének hatalmas csarnokában. A fesztivál folyamán minden csoport kisgyerekeknek szervezett kötetlen táncbemutatókat tartott, s volt műhelymunka, közös tánc is.

A fesztivál résztvevőit mormon vallású családoknál helyezték el a rendezők, s a vendéglátók szabadidős programokról – közös piknikekről, nagy kirándulásokról – is gondoskodtak. A magyarok is meglátogathatták a híres Yellowstone Nemzeti Parkot, ahol gejzíreket és a hatalmas kanyonokat csodálhattak.

Augusztus 6-án ért véget a fesztivál Idahoban. Innen tovább utaztak a vénkertiek az Utah államban levő Bountiful városkába, a következő fesztivál helyszínére. Ez a hely Salt Lake City egyik északi elővárosa. Itt két műsort adtak iskolákban kisgyerekeknek, majd a három napos fesztivál a városi park színpadán zajlott. A programban egy indián táncműsor is szerepelt. Itt is igyekeztek a vendéglátó családok sokmindent megmutatni a résztvevőknek. Voltak a nagy sóstónál, megnézték a 2002. évi téli olimpia helyszíneit is.

Több, magyarul igen jól beszélő fiatallal is találkoztunk. Kiderült, hogy a korábbi években két évig voltak Magyarországon vallási missziós munkán. Azóta is hiányoznak nekik a magyar konyha ízei: a töltött káposzta, a tejfeles nokedlis pörkölt, de még a túró rudi is – mesélte Sólymos József.

A biztonság ára

A rengeteg pozitív élmény mellett kellemetlen percei is voltak a magyaroknak. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta a repülés biztonsága érdekében fokozott ellenőrzések vannak a reptereken.

A TSA (Transportation Security Administration) biztonsági szolgálat emberei azonban a kellőnél sokkal durvábban vizsgálják a csomagokat. Nem egy esetben fordult elő, hogy a nem bezárt bőröndök zárjait feltörték, az átkötő biztonsági pántok műanyag csatjait levágták. Gyakorlatilag minden utazóbőröndünk kisebb-nagyobb mértékben sérült. Két bőrönd helyett kellett újat venni odakint, mert gyakorlatilag totálkáros lett – mondta el Sólymos József. A táncegyüttes augusztus 16-án végül is szerencsésen hazaérkezett.