Amerikai vízummentesség november 17-től

November 17-től vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba hat közép-európai ország – köztük Magyarország polgárai – jelentette be hétfőn Prágában az amerikai belbiztonsági miniszter. Michael Chertoff erről Mirek Topolánek cseh miniszterelnökkel közösen tájékoztatatott. A prágai kormányfő szerint a vízumkötelezettség megszüntetésével a hidegháború egyik utolsó jelképét törlik el a közép-európai térség számára.

A vízumkényszert Washington Magyarország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia és Lettország mellett Dél-Korea számára is megszünteti. Csehország és Szlovákia esetében külön jelképértéke is van az időpontnak, hiszen az azóta megszűnt Csehszlovákiában 19 évvel ezelőtt, 1989. november 17-én kezdődött a rendszerváltást hozó bársonyos forradalom. A csehek egy része mégis keserű szájízzel várta a vízummentességet, mert úgy vélik, Prága ezt csak az amerikai rakétavédelmi rendszer csehországi telepítése fejében tudta “elintézni”.

Az USA-ba készülőknek utazás előtt csak egy formanyomtatványt kell kitölteniük az ESTA elektronikus rendszeren keresztül, feltéve, hogy biometrikus jegyekkel ellátott útlevéllel rendelkeznek – hangsúlyozta Chertoff a cseh fővárosban. “Az USA területére való belépésről továbbra is határőrség hivatalnokai hozzák meg a végleges döntést” – figyelmeztetett az amerikai belbiztonsági miniszter.

A beutazási engedélyt legkésőbb 72 órával az út előtt kell megadniuk az amerikai hatóságoknak. Ha a beutazást az elektronikus rendszeren keresztül elutasítják, a kérvényező a külképviseleten keresztül vízumért folyamodhat. Tanulmányokra vagy munkavállalásra kiutazóknak továbbra is vízumra lesz szükségük, tehát az új rendszer gyakorlatilag csak a szolgálati és turistaútra készülőknek jelent az eddiginél egyszerűbb eljárást.

A Chertoff-fal folytatott prágai egyeztetésen Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, a belügyi tárca vezetője, Ivan Langer és az európai ügyekért felelős prágai miniszterelnök-helyettes, Alexandr Vondra is jelen volt.