Amerikai repülőbombát robbantottak Ferihegyen

Felrobbantottak a tűzszerészek Ferihegyen egy II. világháborús, amerikai repülőbombát szerdán este. A bomba megsemmisítésének ideje alatt – összesen húsz percig – a kifutópályát nem használhatták a repülőgépek.

A bombát a kifutópályától háromszáz méterre találták meg földmunkákat végző munkások. A Független Hírügynökség kérdésére Szolyka Péter tűzszerész zászlós elmondta, hogy a robbanószerkezet feltárása és megsemmisítése este háromnegyed hétkor kezdődött és a tűzszerészek este kilenc óra előtt hagyták el a repülőteret.

Szolyka Péter elmondta, hogy a bomba megsemmisítésében összesen három tűzszerész vett részt. A repülőtér biztonsági szolgálata előbb lezárta a bomba megtalálási helyéhez vezető utat, majd egy markológéppel a munkások egy gödröt ástak a bomba felrobbantásához.

A megsemmisítés az ilyenkor szokásos módon zajlott: a kiásott gödörbe behelyezték a távolsági szállításra már alkalmatlan robbanószerkezetet, majd külön robbanóanyagot tettek rá. A bombát munkagéppel betemették és így, a föld alatt robbantották fel.