Amerikai rákkutatók megint a mobiltelefon veszélyeire figyelmeztettek

Az egyik vezető amerikai rákkutató intézet igazgatója emlékeztetők ezreit küldte ki a munkatársainak, hogy a mobiltelefonok használatának veszélyeire hívja fel figyelmüket. Ronald Herberman, a Pittsburgi Egyetem Rákkutató Központjának vezetője elmondta: a felhasználóknak nem lenne szabad a mobiltelefonok veszélyeiről szóló végleges tanulmányokra várni, hanem azonnali intézkedéseket kellene tenniük.

Szerinte a gyerekeknek csak vészhelyzetben lenne szabad a mobilt használni, a felnőtteknek pedig meg kell próbálni távolabb tartani fülüktől a készüléket, annak ellenére, hogy egyetlen nagyobb akadémiai kutatás sem igazolta a mobiltelefon-használat gyakorisága és az agydaganat kialakulása közötti kapcsolatot.

Állítását korai szakaszban lévő kutatások, még nyilvánosságra nem hozott adataira alapozza a kutatóorvos. Az intézmény 3 ezer alkalmazottjának szóló figyelmeztetésében arra kéri őket, hogy óvják a gyermekeiket a mobilhasználattól, mert az ő agyuk még fejlődés alatt áll. Azt is ajánlja, hogy beszélgetés közben váltogassuk bal és jobb fülünket.

Neves kutatóintézetek évek óta folyamatosan hozzák nyilvánosságra a mobiltelefon-használattal kapcsolatos tanulmányaikat, azonban ezek sem egységesek. Vannak, amelyek azt állítják, hogy káros a mobiltelefon, és olyanok is, amelyek nem mutattak ki összefüggést a mobiltelefonálás és a kóros elváltozások között.