Amerikai óriásgép viszi a magyarok felszerelését Afganisztánba

Amerikai óriásgép viszi az újjáépítésben segédkező magyar kontingens felszerelését Afganisztánba. A legendás C-17-es vasárnap szállt le a pápai bázison. Ilyen szállítógép most először landolt Magyarországon. A felszerelések bepakolása hétfőn egész nap tartott, és a tervek szerint este indult volna vissza a gép Afganisztánba. Az ottani reptér azonban nem tudta fogadni a repülőt, amely így csak várhatóan kedden szállhat fel a pápai reptérről.

Afganisztánban egy 200 fős magyar kontingens teljesít szolgálatot. A katonák az újjáépítésben segítenek. Az ő személyes felszerelésüket viszi Afganisztánba az a C-17-es óriásgép, amit az amerikai hadsereg ajánlott fel. Ilyen gép még sohasem landolt magyar repülőtéren. Az 53 méter hosszú, 128 tonnás monstrum 77 tonnányi rakományt bír el, és mindössze 3 fős személyzet dolgozik rajta. A több mint 200 millió dollárba kerülő gépből a következő években három – négy darab beszerzését tervezi a NATO. Azok a mostani tesztelés után már gond nélkül használhatják a bázist.

A pápai repülőbázis képes és alkalmas egy ilyen repülőgép fogadására, ennek kiszolgálására, megtöltésére, feltöltésére tehát gyakorlatilag minden gond nélkül el tudják látni ezt a gépet – mondta a Független Hírügynökségnek Tömböl László, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka. Az észak-atlanti szövetség állandó helyet keres a C-17-es flottájának. A NATO-szakértők legkorábban őszre döntik el, hogy németországi Rammstein, vagy Pápa legyen az óriásgépek végleges bázisa.

Magyarország egy éve, 2006 ősze óta van jelen az afganisztáni Baghlan tartományban egy 200 fős katonai egységgel. A csütörtökön elbúcsúztatott 200 katona augusztus végén és szeptember elején két turnusban váltja le a kint szolgálókat, a kiutazásuk pontos dátumát azonban biztonsági okokból nem árulta el a HM.

A magyar katonák feladatai közé tartozik a kapcsolattartás az afgán kormányzati szervekkel és a törzsi, vallási vezetőkkel. A régióban tevékenykedő kormányzati és nemzetközi szervezetek munkát is biztosítják, valamint az átvonuló szövetséges erőknek is segítenek, ha szükség van rá.

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának (PRT) harmadik váltása a napokban indul Afganisztánba.Sporthírek