Amerikai lap a magyarországi Reagan-megemlékezésről

Washington  (MTI)) – Németh Zsolt szerint Ronald Reagan ösztönzést adott a magyar ellenzéki mozgalomnak, amelynek a jelenlegi külügyi államtitkár is alapítója volt, és amely 1989-ben levetette magáról a szovjet elnyomást – írta hétfői számában a USA Today című amerikai napilap.

A lap rámutatott, hogy az Országgyűlés kedden rendkívüli ülésen emlékezik meg a 100 éve született amerikai elnökről, szerdán pedig a Szabadság téren, az amerikai nagykövetség előtt felavatják Reagan életnagyságú szobrát, amely a második világháborús szovjet emlékműre néz majd. A USA Today felhívta a figyelmet arra, hogy az ünnepséget az utolsó orosz egységek kivonulásának 20. évfordulóján tartják meg.
    Németh Zsolt a lapnak úgy nyilatkozott: Reagant azért csodálják Kelet-Európában, mert elmondta az igazat a kommunista elnyomásról, és az orosz nukleáris arzenál ellenére is szembeszállt a Szovjetunióval, meggyorsítva annak megszűnését.
    “Az ellenzéknek ösztönzést adott az a tény, hogy Nyugaton ott volt a politikai igazság, és hogy voltak olyan, meg nem alkuvó politikai vezetők, akik nem állították a feje tetejére az igazságot. Reagan ilyen politikus volt” – jelentette ki a lapnak a külügyi államtitkár.
    Az újság beszámolt arról, hogy a héten Budapest mellett Prágában, Varsóban és Londonban is megemlékeznek Ronald Reaganről.

Címkék: ,