Amerikai kutatók szerint kapcsolat van a tinik alváshiánya és droghasználata között

Amerikai kutatók szerint nagyobb valószínûséggel kábítószereznek azok a tizenévesek, akik hét óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, mint azok, akik ennék többet. A kaliforniai San Diego és a bostoni Harvard egyetem kutatóinak vasárnap közzétett vizsgálatai szerint a hét óránál kevesebbet alvó tinik droghasználata nem csak õket, hanem “járványszerûen” a környezetüket is fenyegeti, tehát a kockázat sokszoros.

A kutatók nyolcezer tinédzsert kérdeztek meg alvási szokásaikról és droghasználatukról, majd a kapott adatok alapján levonták a következtetést: az alváshiány és a droghasználat között erõs kapcsolat van, ami ráadásul elterjed az érintett tizenéves környezetében is. Így például a testvéreinél, a barátainál, korosztályos ismerõsei körében.

A kamaszok bonyolult szociális hálózatokban élnek, és különösen sérülékenyek lehetnek – állítja a tanulmány, amit a Tudományos Haladás Amerikai Szövetségének (AAAS) éves találkozóján ismertettek.

A kutatók szerint ha egy tini hét óránál kevesebbet alszik, akkor nagy valószínûséggel ez fog történi a barátjával is. Ha egy tini marihuánát használ, ami az amerikai kamaszok körében a legnépszerûbb kábítószer, akkor kétszer nagyobb valószínûséggel próbálja ki a füvet a barátja is, mintha nem élnek könnyû droggal. A kutatók szerint a hét óránál kevesebbet alvó tinik csaknem 20 százalékkal nagyobb valószínûséggel szívnak füvet, mint azok, akik több mint hét órát alszanak éjszakánként.

Az amerikai kutatók szerint az alváshiány nem csak a droghasználatot, hanem az alkoholivást is gerjesztheti. Vagyis minél többet alszik egy kamasz, annál nagyobb az esély arra, hogy nem szokik rá a bódító hatású anyagokra.