Amerikai határőrökre támadtak kábítószercsempészek Arizonában

Washington, 2012. október 2., kedd (MTI) – Egy amerikai határrendész életét vesztette, egy másik pedig megsebesült Dél-Arizonában, egy kábítószercsempész-útvonalon kitört tűzharcban – jelentette szerdán internetes oldalán a Fox News televízió.

Az incidens keddre virradóra, Tucsontól délre, Nacónál, a mexikói határtól 13 kilométerre történt, a határőrizet Brian Terryről elnevezett hivatala közelében. A rendészek egy mozgásérzékelő szenzor jelzésére reagáltak, amikor tűzharcba keveredtek. A lovas járőr harmadik tagja sértetlen maradt.

A határőrizet hivatalát két hete nevezték el Brian Terryről. Terry szintén határrendész volt, 2010 decemberében, szolgálat teljesítése közben vesztette életét. Meggyilkolásának helyszínén két olyan Kalasnyikov gépkarabélyt találtak, amelyek az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) meghiúsult, Fast and Furious fedőnevű akciója keretében kerültek a csempészek birtokába.

A Fast and Furious (Gyors és Dühös – utalás a magyarul Halálos iramban címmel bemutatott filmsorozatra) keretében az ATF arizonai munkatársai azt próbálták feltérképezni, miként jutnak el a fegyverek az Egyesült Államokból a mexikói drogkartellekhez. A fegyvereknek azonban nyoma veszett, a művelet 2011 februárjában nyilvánosságra került, a Fast and Furious pedig az amerikai belpolitikai küzdelem, így az elnökválasztás egyik témája lett.

Az igazságügyi minisztérium szeptember 19-én nyilvánosságra hozott belső vizsgálata a tárca 14 alkalmazottját marasztalta el az ügyben.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek