Amerikai fesztiválkörúton A londoni férfi

Tarr Béla: A londoni férfi című filmjét európai, ázsiai és ausztrál bemutatók után az amerikai kontinens elsőrangú filmfórumai tűzik műsorra szeptemberben. Időrendben Toronto, Vancouver, Montreal, Minneapolis, Chicago majd New York filmes szemléin mutatják be a magyar filmrendező alkotását – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Magyar Filmunió.

A magyar-francia-német koprodukcióban készült új Tarr-filmet először a szeptember 6-án induló Torontói Filmfesztiválon mutatják be a Masters elnevezésű válogatásában. Az észak-amerikai premiert követően Kanada további két nagyvárosában mutatják be Georges Simenon regényadaptációját. A vancouveri nemzetközi filmfesztiválra és a montreali “Nouveau Cinéma” szemlére is meghívták A londoni férfi-t.

Szeptember közepén a minneapolis-i Walker Art Centerben mutatják be “Misztikus Harmóniák” címmel Tarr Béla életművét. A magyar filmes alkotó munkásságáról, az egyetemes filmművészetben elfoglalt helyéről a szeptember 16-án kezdődő Chicago-i Facets Cinémathéque-ban tartanak háromnapos szimpóziumot. A rendezvény műsorra tűzi a Werckmeister harmóniák-at, valamint A londoni férfi-t. A szimpóziumon az amerikai filmkritika jeles személyiségi vesznek részt.

A szeptember 28-án induló New York-i Filmfesztiválon is bemutatják A londoni férfi-t. A szemle különlegessége, hogy játékfilm válogatásában nagyon kevés filmet mutatnak be. Idén összesen 11 alkotás képviseli a világ filmtermését. Magyar rendező munkája több mint tíz éve nem kapott meghívást, legutóbb Tarr Béla Sátántangó című filmjét vetítették ebben a válogatásban.

A fesztiválokról bővebb információ a www.filmunio.hu oldalon olvasható.