Amerikai ENSZ-nagykövet: “megjegyezzük a nevét” annak, aki nem támogatja Washingtont

Washington – Nikki Haley, az Egyesült Államok új ENSZ-nagykövete megbízólevele átadása előtt pénteken New Yorkban a sajtó képviselői előtt kijelentette: “megjegyezzük a nevét azoknak, akik nem támogatnak bennünket.”

Az új nagykövet, António Guterres ENSZ-főtitkárral való találkozója előtt úgy fogalmazott: a Trump-kormányzat célja az, hogy “szerepe legyen az ENSZ-ben, s ahhoz hogy szerepet játszhassunk, erőt fogunk felmutatni, hallatjuk a hangunkat, támogatjuk szövetségeseinket. Ugyanakkor biztosítani kívánjuk, hogy szövetségeseink is támogassanak bennünket”.

Nikki Haley ennek kapcsán hangsúlyozta azt, hogy akik nem támogatják Washingtont, azoknak – szavai szerint – megjegyzik a nevét és ennek megfelelő választ kapnak majd.

Haleyaz újságíróknak beszélt arról is: az Egyesült Államok kész arra is, hogy átgondolja a világszervezet működését. “Ami működik, azt jobbítjuk majd, ami nem működik, azon megpróbálunk javítani, s ami haszontalannak tűnik, attól meg fogunk szabadulni” – fogalmazott.

Az indiai bevándorlók gyermekeként született Nikki Haley, aki korábban Dél-Karolina kormányzója volt, szenátusi meghallgatásán azt hangsúlyozta, hogy nincs ugyan külpolitikai tapasztalata, de kormányzóként széleskörű tapasztalotokra tett szert abban, hogyan kell tárgyalni, egyeztetni, megállapodásokat és koalíciókat kialakítani,. Ez a tapasztalat – mint kijelentette – minden bizonnyal segíti őt a világszervezetben végzendő munkájában is.

A Guteressel tartott találkozója előtt mondottak megfigyelők szerint hűen tükrözik azokat az elveket, amelyekről szerdán a The New York Times írt. Az újság a többiközött nyilvánosságra hozta, hogy Donald Trump elnöki rendeletet készít elő az Egyesült Államok ENSZ-ben betöltött szerepéről és egyes ENSZ-szervezeteknek nyújtott támogatása esetleges csökkentéséről.

A lap információi szerint Trump elnök felülvizsgálná Washington szerepét az ENSZ-ben és csökkentené az egyes ENSZ-szervezeteknek nyújtott támogatását, ha azok nem felelnek meg bizonyos feltételeknek. Ilyen feltétel lenne például az, hogy ENSZ-szervezet nem adhat teljes jogú tagságot a Palesztin Hatóságnak, nem támogathat olyan programokat, amelyek művi terhességmegszakítást finanszíroznak vagy népszerűsítenek (mint például az ENSZ Népesedési Alapja), vagy nem vehet részt olyan tevékenységben, amely megkerüli az Irán és Észak-Korea ellen érvényben lévő szankciókat. Az elnöki rendelet tervezetéről kiszivárgott információk szerint Washington átlagosan legalább 40 százalékkal tervezi csökkenteni az ENSZ szervezeteinek nyújtott támogatását.

A héten egyébként, a tervezett elnöki rendeletről szóló információk nyilvánosságra kerülése után António Guterres főtitkár szóvivője jelezte, hogy a világszervezet főtitkára szeretne tárgyalni az amerikai illetékesekkel.

– MTI –