Amerikai előválasztás – Szakértő: papírforma eredmény született a “szuperkedden”

Budapest – A szuperkedd után egyre inkább körvonalazódik egy Hillary Clinton kontra Donald Trump elnökválasztási küzdelem – jelentette ki az Csizmazia Gábor Amerika-szakértő szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Szerinte papírforma eredmény született a “szuperkedden”, amikor az Egyesült Államok 13 államában tartottak előválasztást vagy jelölőgyűlést.

Csupán az a meglepetés, hogy a demokratáknál Massachusetts-ben nem nyert Bernie Sanders, a republikánusoknál pedig Oklahomában nem Trump, hanem Ted Cruz győzött – tette hozzá.

Mint elmondta: a republikánusoknál a kulcsszó az egység: ez a fő üzenete Trumpnak és Cruznak is. Ezért egyes elemzések szerint jót tett volna a pártnak, ha mára többen kiszállnak az előválasztási küzdelemből Trump mellől.

Ugyanakkor Donald Trump még a párton belül is egy megosztó személyiség – hangsúlyozta. A következő 2-3 hét vízválasztó lehet a republikánus jelölés szempontjából, mert Ohioban és Floridában is lesz előválasztás – fűzte hozzá.

Egyes elemzések szerint nem lenne szerencsés a demokraták szempontjából, ha Trump lenne a republikánus jelölt, mert a fontos ügyek megvitatása helyett személyeskedésbe fulladna a kampány – mondta Csizmazia Gábor.

– MTI –