Amerikai elnökválasztás: megvolt az első demokrata vita a tévében

Nyolc demokrata elnökjelölt vitázott 90 percen keresztül a dél-karolina állambeli Orangeburgban csütörtök este: az aspiránsok mindegyike elítélte George Bush Irak-politikáját.

Másfél évig minden bizonnyal még republikánus elnöke lesz Amerikának, de az utódlásért már javában zajlik a csata. Az örök rivális demokraták rögvest nyolc jelöltet vonultattak fel az első televíziós vitaesten. Már most könnyen megjósolható, hogy Hillary Clinton mellett kizárólag Illinois állam villámkarriert befutott szenátorának, Barack Obamának van esélye. A televíziók által élőben közvetített eseményen kevésbé ismert jelöltek is részt vettek: egyebek mellett Joseph Biden, Christopher Dodd vagy az új-mexikói kormányzó, Bill Richardson.

A Wall Street Journal napokban végzett közvélemény-kutatása alapján az egykori First Lady bő egy hónappal ezelőtti, 12 pontos előnye mára 5 pontra olvadt. A megkérdezett felnőtteknek még így is a 36 százaléka Clinton szenátorasszonyt látná szívesebben a jelöltlista élén, míg Obamára 31 százalék adná voksát.

A tévévita utáni felmérések szerint Hillary Clinton volt a legmeggyőzőbb, a nézők többsége az egykori First Lady után Obama és John Edwards teljesítményét tartották a legjobbnak.

A republikánusok egy hét múlva mérik össze erejüket Kaliforniában. Az Egyesült Államokban 2008. november 4-én tartják az elnökválasztást.