Friss hírek

2009.01.20. 16:01

TERÉZVÁROSI INGATLANPANAMA - Illés Zoltán: egyértelmű a párhuzam

<p>Egyértelmű a párhuzam a terézvárosi és az erzsébetvárosi ingatlanpanamák között - állítja Illés Zoltán fideszes politikus, akit hasonló kijelentéséért 2008-ban már beperelt a terézvárosi önkormányzat. A politikus a Független Hírügynökségnek azt mondta: "nem boldog attól, hogy az élet mégis őt igazolta." Illés Zoltán információi szerint 8-10 Andrássy úti ingatlant és egy Bajcsy-Zsilinszky úti épületet ugyanúgy adtak el, vagy próbáltak meg eladni, mint ahogy a nyomozók az Erzsébetvárosban is gyanítják.</p>

Először a Heti Válasz internetes oldala számolt be arról, hogy gyanúsítottként hallgatják ki a napokban a rendőrök a Terézvárosban 2002-2006 között szocialista-szabad demokrata-Centrum párti koalícióban képviselőséget szerzett politikusokat. Az egyik Andrássy úti palota és a Bajcsy-Zsilinszky út 61-es ház eladása biztosan a gyanús ingatlanok között van.

Illés Zoltán a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a közelmúlt magyar történelmében nem volt olyan, hogy egész frakciókat hallgatnának ki gyanúsítottként. Azt azonban nem kell elfelejteni, hogy kollektív bűnösséget a magyar jog nem ismeri. Ebben az ügyben nagy értékre elkövetett hűtlen kezelésről van szó, amit társtettesként lehet elkövetni, vagy személyenként.

A politikus szerint az ügyletek úgy zajlottak, mint az Erzsébetvárosban: két ingatlanbecslő cég alábecsülte a házakat, vevőként egy projektcég jelentkezett. Nem adták meg a lakóknak az elővásárlási jogot és bár 200 milliós érték felett törvény van rá, az üzleteket nem is pályáztatták meg. A vevő azután hatalmas haszonnal adta el az ingatlanokat. Erre mutat, hogy mikor az Andrássy út 47-et 2004-ben megvette valaki, a sorozatos perek után, amit a lakók indítottak, még 100 millió forintot ajánlott fel, de már 2008-ban. Szintén az értékbecslők szerepére utal, hogy gyanúsított lett az egyik ügyben Halmai Katalin XII. kerületi szocialista képviselő, aki az egyik értékbecslő cégnek dolgozott és dolgozott a VI. kerületi vagyonkezelőnél is.

Amikor az eladásokról szóló beadványokat a kerületben benyújtották, az ellenzéki képviselők tiltakoztak, igaz, nem értek el semmit vele - mondta Illés Zoltán. Az erzsébetvárosi üggyel kapcsolatos párhuzamokat tartalmazó decemberi kijelentései miatt egyébként Terézváros önkormányzata már beperelte a politikust. Illés Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta: "nem boldog attól, hogy az élet őt igazolta."

Az elmúlt évben a legnagyobb terézvárosi botrány a Terézvárosi Vagyonkezelővel volt kapcsolatos: akkori vezetője vesztegetési ügybe keveredett a Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan kapcsán. Illés Zoltán elmondta, hogy a vagyonkezelő vezetőjét akkor az ő jelenlétében vették őrizetbe. Azóta is gyanúsított, szabadlábon védekezik és már harmadik hónapja gazdasági igazgató a vagyonkezelőnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!