Amerikai diplomaták által adott jellemzések a külföldi politikusokról – HÁTTÉR

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai iratokban számos külföldi politikusról szóló jellemzés is található. A The Guardian, a The New York Times és a Der Spiegel által eddig bemutatott anyagokban a következő fontosabb politikusokról esik szó:

SILVIO BERLUSCONI: Egy vezető amerikai diplomata szerint az olasz miniszterelnök “gondatlan, hiú és nem hatékony modern európai vezetőként”. Egy másik irat “fizikailag és politikailag is gyengének” nevezi, és úgy fogalmaz, hogy az éjszakába nyúló partik miatt nem tudja megfelelően kipihenni magát.

HAMID KARZAI: Az afgán elnököt “különösen gyengeként” írja le az egyik dokumentum, amely azt állítja, hogy a politikus hajlamos hinni az összeesküvés-elméletekben.

MOAMER KADHAFI: A líbiai vezető az egyik irat szerint “szinte megszállottan függ a megbízható embereinek egy szűk körétől”, és állítólag nem utazik az “érzéki szőke” ukrán ápolónője nélkül. Kadhafi egyébként a leírás szerint fél a víz fölötti repüléstől, és nem szívesen tartózkodik az épületek felsőbb szintjein.

DMITRIJ MEDVEGYEV: Az orosz elnökről azt írja a moszkvai amerikai követség egyik jelentése, hogy bár államfőként Vlagyimir Putyin fölött áll, mégis csak Robin szerepe jutott neki a kormányfő által alakított Batman mellett.

ANGELA MERKEL: Kockázatkerülőnek és kevéssé kreatívnak tartja egy dokumentum a német kancellárt, míg külügyminiszterét, Guido Westerwellét “szertelen személyiségként” írja le a jelentés, ami szerint a miniszter nem nagyon ért a külpolitikához.

NICOLAS SARKOZY: A francia államfő “sértődékeny és tekintélyelvű” – ezt állítja a róla készült irat, ami szerint a politikus gyakran rendre utasítja a környezetét.

RECEP TAYYIP ERDOGAN: A török kormányfő egy jelentés szerint gyűlöli Izraelt, és ez átragad másokra is. A jelentés szerint a két ország közötti rossz kapcsolat oka valójában a miniszterelnök érzelmi hozzáállásában keresendő.

ALI ABDULLAH SALEH: A jemeni elnökről egy dokumentum szerint az a nézet alakult ki a John Brennan, amerikai terrorügyi tanácsadóval folytatott találkozót követően, hogy “elutasító, unalmas és türelmetlen”.

ROBERT MUGABE: A zimbabwei elnökről azt írta 2007-ben Christopher Dell távozó amerikai nagykövet, hogy remek taktikai érzéke van, és “okosabb és könyörtelenebb” minden más zimbabwei politikusnál.Sporthírek