Amerikai diákot vert meg egy szerb fiú majd megszökött Szerbiába, most diplomáciai bonyodalom

A New York-i hatóságok azzal fenyegetik Szerbiát, hogy megvonják az országtól a segélyt, ha nem jutatják vissza Miladin Kovacsevicset, aki májusban két társával majdnem agyonvert egy amerikai diákot.

A 21 éves szerb kosárlabda játékos, Miladin Kovacsevics a nála egy évvel idősebb amerikai Bryan Steinhauerrel egy egyetemi bárban verekedett össze, miután egy lányról szóló vitájuk elfajult. Az amerikai fiút többször fejbe rugták és két hónapja kómában fekszik. Steinhauer elkeseredett szülei azt nyilatkozták, hogy fiuk “még nincs teljesen az eszméleténél. Egyelőre olyan, mint egy alvajáró. Se enni, se aludni, se járni nem tud.”

Ugyan a szerb fiút is letartóztatták barátaival együtt, június 6-án százezer dollár óvadék kifizetése után szabadlábra helyezték őket. Kovacsevics azonban két nap múlva elmenekült Szerbiába. A szerb fiú ügyvédje pedig azzal magyarázta a szökést, hogy nem bízik az amerikai igazságszolgáltatási rendszerben.

Amerikai tisztviselők azt követelik a szerbektől, hogy augusztusig adják ki a fiút, de a szerb jogszabályok nem kötelezik erre a belgrádi hatóságokat. Charles Schumer demokrata szenátor még Condoleezza Rice, amerikai külügyminisztert is bevonta az ügybe és az amerikaiak segély megvonásával fenyegetik a szerbeket.

Kovacsevics szüleinek állítása szerint fiuk fenyegetve érzi magát a nemzetisége miatt, mivel durván bántak vele letartóztatása alatt.

Richard Steinhauer azt üzente a szerb fiúnak: “Gyere vissza. Ha valaki bűncselekményt követ el, akkor a következményeket is viselnie kell.”