Amerika támogatja Európa gázellátását

Oroszország ismét energiabirodalmat épít, az energiaforrásokon kívül a hordozóeszközöket is uralni akarja – jelentette ki Giorgi Baranidze grúz miniszterelnök-helyettes kedden a budapesti, lengyel-magyar közös szervezésű nemzetközi Energia Fórumon. Az Egyesült Államok energaügyekért is felelős különmegbízottja arról beszélt, hogy a tengerentúlon érdekeltek abban, hogy Közép-Európa saját egységes energiapolitikát alakítson ki.

A nyár végi orosz-grúz háború egyik oka az volt, hogy Oroszország ismét energiabirodalmat épít, és az energiaforrásokon túl az azokat szállító hordozóeszközöket is uralni akarja – jelentette ki Giorgi Baranidze. A grúz miniszterelnök-helyettes sürgette, hogy Európa adjon önálló válaszokat az agresszív orosz külpolitikára, mert ha nem képes erre, akkor a Nyugat függése az orosz energiától tovább növekszik. A grúz politikus utalt arra is, hogy a Nyugatnak meg kell védenie Grúziát, és ennek egyik része felvétele a NATO-ba.

Az Egyesült Államok érdekelt Európa megfelelő gázellátásában és támogatja az Európai Unió önálló energiapolitikájának kialakítását – mondta Boyden C. Gray nagykövet, az amerikai kormány energiaügyekért is felelős különmegbízottja. A tengerentúlon abban is érdekeltek, hogy Közép-Európa saját egységes energiapolitikát alakítson ki, ami része az Unió törekvéseinek. Gray arról is beszélt, hogy Magyarországnak is diverzifikálnia kell energiaellátását. Magyarország energiapolitikáját támogatni vagyok itt – mondta az amerikai különmegbízott.