Amerika lehallgat

Hamarosan bírói engedély nélkül lehet lehallgatni az Egyesült Államokban a terroristagyanús külföldieket. Az amerikai felsőház, a szenátus pénteken éjszakába nyúló vita után fogadta el Bush elnök indítványát. A tervezetről, amely első lépésben fél évig lenne érvényben, szombaton szavaz az alsóház.

Az ellenzéki, demokrata többségű szenátus a végsőkig ragaszkodott a lehallgatások bírói engedélyeztetéséhez, ám Bush jelezte, elnöki vétót emel a megszorítás ellen, így a felsőház végül elállt követelésétől.

A szintén demokrata többségű alsóház is módosítani akarta Bush indítványát, hat helyett négy hónapig engedélyezte volna a lehallgatásokat, ám a szükséges kétharmados többség nem jött össze a szavazáskor. A szenátusi igen után szombaton valószínűleg a képviselőház is elfogadja az eredeti Bush előterjesztést.

Pénteken egyébként Bush elnök aláírt egy olyan antiterrorista törvényt, amely magában foglalta a 2001. szeptember 11-i terrortámadást elemző bizottság néhány ajánlását.

A törvény szerint három éven belül el kell érni, hogy minden – sugárhajtású repülőgépre feladott – csomagot átvilágítsanak. Öt éven belül pedig meg kell valósítani, hogy minden Amerikába induló hajóra csak ellenőrzött poggyászt lehessen feladni.

Az antiterrorista törvény értelmében az Egyesült Államok négy év alatt négy milliárd dollárt fog költeni a vasúti- és buszközlekedés biztonságának erősítésére. Évente 250 millió dollárt folyósítanak a repülőterek biztonsági ellenőrzésének javítására, 450 millió dollárt pedig a poggyászellenőrzésre.

A törvény a terrorveszélynek fokozottan kitett amerikai városok számára központi támogatást helyez kilátásba.Sporthírek