Amerika Koszovó függetlenedését sürgeti

Az Egyesült Államok arra ösztönzi a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen segítsen Koszovónak abban, hogy a Szerbiától elszakadni kívánó tartomány teljesen függetlenné váljék. Ezt az amerikai külügyminisztérium harmadik embere mondta kedden, a washingtoni Kongresszus külügyi bizottságában. Nicholas Burns minden korábbinál nyíltabban fogalmazott: “A következő hetekben, hónapokban sürgősen cselekednünk kell, hogy befejezzük azt a munkát, amely Koszovót elvezeti a függetlenséghez”.

Az egykori Jugoszláviában Szerbiához tartozó tartomány lakosságának több mint 90 százaléka albán nemzetiségű és nagy többségük önálló szeretne lenni. Belgrád szerint a koszovói albánok egyetlen célja az, hogy egyesüljenek Albániával.

A tartomány 1999 óta nemzetközi kormányzás alatt áll és jövőbeni státusáról éppen most folynak a megbeszélések az ENSZ-ben. A kérdés főmegbízottjának javaslatcsomagja szerint Koszovó névleg nem válna függetlenné, de gyakorlatilag minden ehhez szükséges jogot megkapna. A tervezetet Szerbia határozottan ellenzi, a koszovói albánok jelentős része pedig kritizálja, hogy nem mondják ki a tényleges függetlenségüket.