Amerika addig marad Afganisztánban, amíg kell

A washingtoni külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy az amerikai katonák addig maradnak Afganisztánban, amíg szükség lesz rájuk.

Condoleezza Rice Kabulban találkozott Hamid Karzai afgán elnökkel, és közölte vele, hogy az Egyesült Államok békét akar Afganisztánban. Afganisztánban négy éve az Egyesült Államok vezetésével döntötték meg a tálibok iszlám fundamentalista rendszerét. Az afgán kormányzat azóta is harcot folytat a tálibokhoz hű fegyveres felkelőkkel.

Az országban 20 ezer külföldi katona van, többségük amerikai, akik megpróbálják teljesen kiírtani a tálibokat és al-kaidás szövetségeseiket. Afganisztán északi és nyugati területein a NATO égisze alatt egy kisebb nemzetközi békefenntaó kontingens tevékenykedik. Az amerikai külügyminiszter asszony kijelentette: “Meg kell találni az ellenszert a terrorizmusra és a szélsőségességre, és ez csak a prosperitás, a béke és a demokrácia lehet. E célból vannak itt az erőink” – tette hozz Condolezza Rice.

Rice 3-napos körúton van Közép-Ázsiában az amerikai befolyás erősítése céljából. Kirgizsztánban kedden a külügyminiszter biztosítékot kapott, hogy amíg az afganisztáni helyzet nem stabilizálódik, addig az amerikai csapatok továbbra is használhatják az ottani bázisukat. Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta van jelen az ex-szovjet köztársaságban. Afganisztánból az amerikai külügyminiszter Pakisztánba utazott, hogy az Egyesült Államok támogatásáról biztosítsa a földrengés sújtotta országot.