Alvállalkozók pénzükért demonstráltak a Tesco előtt Hajdúböszörményben

Ki nem fizetett pénzükért demonstráltak alvállalkozók szerda délelőtt Hajdúböszörményben, a nyár elején átadott Tesco áruház szervizútján. Ügyvédjük szerint 70 millióval tartozik nekik a fővállalkozó, egy székesfehérvári cég. A Fire-Ép Kft. vezetője azonban ezt cáfolja, szerinte a tartozás ennek a fele sincs, csak az utolsó számlák “ragadtak be”, mert nekik is tartozik a megrendelő. Ezt viszont a Tesco cáfolja, szerintük ők fizettek.

A hajdúböszörményi Tesco áruház előtt tíz alvállalkozó képviselői – társas és egyéni vállalkozók – gépekkel és eszközökkel demonstráltak szerda délelőtt. Ügyvédjük, Lovászi Gyula a Független Hírügynökségnek azt mondta: tavaly december óta ki nem fizetett, jogos járandóságuk miatt vonultak az utcára a vállalkozók, akiknek összesen 70 millió forinttal tartozik a fővállalkozó, a székesfehérvári Fire-Ép Kft. Fizetési felszólításukra a cégtől azt a választ kapták, hogy a Tesco nem oda utalta a pénzt, ahová ők kérték, ezért nem tudnak fizetni. Az alvállalkozók problémájukat jelezték a Tesco budaörsi központjában is, de érdemi intézkedés nem történt. A jogi képviselő az általa képviselt cégek nevében a rendőrségen büntetőeljárást kezdeményezett, jelentős értékre elkövetett csalás bűntette miatt, már elrendelték a nyomozást.

A Fire Ép Kft. vezetője – nevének mellőzését kérve – a Független Hírügynökségnek telefonon elmondta: pontos összeget nem tud, de szerinte a fele sincs a tartozásuk annak, amit az ügyvéd mond. Elismerte: a kialakult helyzetért felelős a cég vezetősége, de ugyanúgy hibáztatható a megrendelő és a lebonyolító is. Állítása szerint a Tesco nem fizette ki a társaságukat, ők ezért nem tudnak fizetni az alvállalkozóknak, akiknek csak az utolsó számláik “ragadtak be”. Egyébként ők is ügyvédhez fordultak, és feljelentést fontolgatnak üzleti titok megsértése, kiszivárogtatása, tisztességtelen piaci magatartás, piaci erőfölénnyel való visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen. Elmondta még: rendezni kívánják a számlákat, de ehhez időre és pénzre van szükségük.

Szabó Anita kommunikációs szakértő írásban juttatta el a Tesco-Global Áruházak Zrt. állásfoglalását, melyben egyebek mellett az áll: a Tesco-Global Áruházak Zrt. 2009-ben kötött szerződést a Fire-Ép Kft.-vel a Hajdúböszörményben épülő áruház környezetében tereprendezésre és útépítésre. Az áruházlánc kizárólag a Fire-Ép Kft.-vel áll jogviszonyban, a demonstráló vállalkozókkal nem kötött szerződést, így nem tartozik nekik, ők kizárólag a velük szerződéses kapcsolatban álló kivitelezőtől követelhetik az őket megillető díjakat. A Tesco fizetési kötelezettségét határidőre, szerződéses partnereinek minden esetben teljesíti – tették hozzá.
hirdetés


hirdet�s