Alumíniumtömbökkel csaltak áfát Miskolc környékén

Miskolc, 2014. december 5., péntek (MTI) – Több mint másfél milliárd forint kárt okozott egy fémkereskedelemmel foglalkozó borsodi bűnszervezet, amelyre a napokban csapott le a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) – tájékoztatta a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

Kovács Dorina közölte: a társaság tagjai alumíniumtömböket szereztek be Szlovákiából és Csehországból úgy, hogy az áru után nem fizették meg az általános forgalmi adót.

A bűnszervezetre azonos időben, több mint negyven helyszínen száz pénzügyi nyomozó és pénzügyőr csapott le.

A Miskolc környéki elkövetők olyan fiktív láncolatot működtettek, amelyben létező, de valós tevékenységet nem folytató szlovákiai és magyarországi székhelyű cégeket használtak – ismertette a részleteket. A külföldről behozott alumíniumtömböket ténylegesen az elkövetők cégeinek telephelyén raktározták. Az árut ugyanakkor papíron a közbeiktatott szlovák és magyar cégeken keresztül átfutatták, pedig „az fizikálisan sosem volt a birtokukban” – tette hozzá.

Mivel az első magyarországi beszerzést végző cégnek kellene a külföldi behozatal után az áfát megfizetnie, és ezt a fiktív cégek nem tették meg, a költségvetésnek több mint másfél milliárd forint kárt okozott a bűnszervezet.

Tízmillió forint készpénzt, tizennégy nagy értékű autót és nyolc ingatlant vettek zár alá, valamint zárolták a bűnszervezethez köthető bankszámlákat is.

A pénzügyi nyomozók négy férfit és két nőt őrizetbe vettek, gyanúsítottként hallgatták ki őket bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat – ismertette a sajtóreferens.

– MTI –