Alumínium tömbökkel csaltak áfát

Akt.:
Alumínium tömbökkel csaltak áfát
Miskolc – Több mint másfélmilliárd forint kárt okozott az a fémkereskedelemmel foglalkozó borsodi bűnszervezet, melyre a napokban csapott le a NAV. A társaság tagjai alumínium tömböket szereztek be Szlovákiából és Csehországból úgy, hogy az áru után nem fizették meg az általános forgalmi adót.

A bűnszervezetre azonos időben, több mint negyven helyszínen 100 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr csapott le. A Miskolc környéki elkövetők olyan fiktív láncolatot működtettek, amelyben létező, de valós tevékenységet nem folytató szlovákiai és magyarországi székhellyel rendelkező cégeket használtak. A külföldről behozott alumínium tömböket ténylegesen az elkövetők cégeinek telephelyén raktározták, és az árut papíron a közbeiktatott szlovák és magyar cégeken keresztül átfutatták, holott az fizikálisan sosem volt a birtokukban.

Mivel az első magyarországi beszerzést végző cégnek kellene a külföldi behozatal után az áfát megfizetni, és ezt a fiktív cégek nem tették meg, a költségvetésnek több mint másfélmilliárd forint kárt okozott a bűnszervezet.

A helyszíneken tízmillió forint készpénzt, tizennégy nagy értékű autót és nyolc ingatlant vettek zár alá, illetve zárolták a bűnszervezethez köthető bankszámlákat is.

A pénzügyi nyomozók négy férfit és két nőt őrizetbe vettek, gyanúsítottként hallgattak ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. Tettük miatt tíz évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak – tájékoztatta a Borsod Online-t Kovács Dorina pénzügyőr százados, a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.