Friss hírek

2009.08.26. 10:46

INFLUENZA - Kezd kirajzolódni az új influenza jellemrajza - nem a gyerekek és nem az idõsek vannak a legnagyobb veszélyben

<p>Sem a gyerekeket, sem az idõseket nem veszélyezteti annyira az új influenza, mint kezdetben feltételezték - derül ki a halálozási adatok elsõ nagyobb szabású elemzésébõl, amelyet az Eurosurveillance, az európai járványügyi intézet megfigyelõ részlege tett közzé kedden. Az igazán veszélyeztetettek a fiatal felnõttek.</p>


A tanulmány 28 ország július közepéig bekövetkezett 574 újinfluenzás halálos esetét elemzi.

Az új influenza következtében meghalt betegek legnagyobb csoportját, 51 százalékát a 20 és 49 év közöttiek tették ki. Bár ezen belül országonként elég nagy eltérések lehetségesek.

Az áldozatoknak csupán 12 százaléka volt 60 év feletti.

Ezzel szemben a szezonális influenzák halottainak több mint 90 százaléka általában 65 évesnél idõsebb.

Az is szokatlan vonása a világjárványt okozó új influenzának, hogy az orvosilag kövérek is a nagy rizikócsoporthoz tartoznak.

Viszont egyezik az új influenza a szezonális influenzákkal abban, hogy mindegyik veszélyes a terhes nõkre.

Az elemzett adatok szerint ezer fertõzöttbõl 6 hal meg, ez kétszer-háromszor magasabb, mint a szezonális influenzák halálozási rátája.

Ezzel kapcsolatban azonban óvatosságra intenek a kutatók, kiemelik, hogy még korai és kockázatos az új influenza esetében kiszámítani a megbetegedések és a halálozások arányát. Egyrészt kevés információ van arról, hogy a halált maga az influenza okozta-e vagy szövõdmény. Másrészt világjárvány kezdetén általában a súlyosabb esetekre derül csak fény, amelyek között nagyobb a valószínûsége a halálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!