Helyi közélet

2011.11.03. 09:22

Keressük a Prima Díj közönségdíjasát! (II. rész)

B.-A.-Z. Prima Díj: a Színház és filmművészet kategória jelöltjei.

B.-A.-Z. Prima Díj: a Színház és filmművészet kategória jelöltjei.Kik nyerik a B.-A.-Z. megyei Prima Díjat 2011-ben? És ki lesz a különdíjas? A VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete elnöksége minden évben meghirdeti a Prima Díjat, amellyel a megye kulturális, tudományos, oktatási és sport életének legkiválóbb képviselőit ismerik el.

A megyei Prima Díj várományosai 3 kategóriában indulnak és minden kategóriában 3 jelölt verseng a legjobbnak járó kitüntetésért. A kategóriák győztesei 2011. november 12- én, a Miskolci Nemzeti Színházban a nagyszabású megyei Prima Gálán vehetik át az egymillió forintos pénzjutalmat és a Prima díjasoknak járó Mancs szobrot. A szakmai elismeréseken túl a közönség által legjobban kedvelt személyiség különdíjban részesül.

Hogy ki a legérdemesebb a Prima Közönségdíjra, az Olvasóink szavazatán is múlik!

Hétfői lapunkban a Magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltjeit mutattuk be, ma a Színház és filmművészet kategória jelöltjeit ismerhetik meg. Önöknek csak annyit kell tenni, hogy elolvassák a bemutatókat és eldöntik, kire adják le a voksukat. Ezt követően vágják ki a lapunkban négy alkalommal megjelenő szelvényről a kiválasztottról szóló részt és küldjék be a VOSZ címére (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu 80.). Szavazatukat leadhatják a [email protected] e-mail címen is (egy e-mail címről csak 1 szavazatot fogadnak el), illetve interneten a www.voszborsod.hu honlapon 2011. november 8-ig.

A Színház és filmművészet kategória jelöltjei

Seres Ildikó

Székesfehérváron született, de borsodi gyökerei is vannak, hiszen édesapja Selyebről származik. Miskolcra 30 évesen szerződött Hegyi Árpád Jutocsa hívására. Ez a 20. évada a Miskolci Nemzeti Színházban. Pályáját friss diplomásként (Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola) a Győri Kisfaludy Színházban kezdte. A Kecskeméti Katona József színházban találkozott először a klasszikus primadonnaszerepekkel (Cirkuszhercegnő, Csárdáskirálynő, Mosoly országa, Viktória stb.). A Miskolci Nemzeti Színházban eltöltött csaknem két évtized alatt számtalan zenés és drámai főszerepet játszhatott el. Rendezései közül a „Hétre ma várom a Nemzetinél”, a „Mumus”, a „Leánder és Lenszirom”, a „Boga beszél”, a „Mindenlátó királylány” és az idei „Túl a Maszat-hegyen” áll a szívéhez legközelebb. De megtisztelő feladatnak tartja a Páholy estek és a különböző gálaestek rendezését is. Sokszor megkérdezik tőle, nem vágyott Budapestre? Erre rendre azt válaszolja: „Miskolci színészként pár évig vendégeskedtem az Operettszínházban, de amikor választani kényszerültem a két színház között, Miskolc mellett döntöttem. Amellett, hogy a széles repertoárú miskolci színházban sokféle műfajban játszhatok, rendezek és tanítok is.” (Időközben elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógia szakát is.) A Miskolci Nemzeti Színház 1993-2000. között működő színi tanodájának egyik alapító tagja, zenés mesterség tanára volt. Jelenleg a Szemere Bertalan Művészeti Szakközépiskolában tanít színészmesterséget. Mindemellett a „Bartók +…” Nemzetközi Operafesztivál kísérő programjainak művészeti vezetője, szervezője, rendezője is. A miskolci közönség eddig 9 alkalommal szavazta neki a Máthé Baba-díjat. 1996-ban Nívó-díjat, 2005-ben Dérynédíjat kapott a várostól. 2010- ben Jászai-díjas lett.


Csapó János

A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1953-ban végezte el. Pályáját 1953-ban a kecskeméti Katona József Színházban kezdte. Két év múlva a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1957-ben a Miskolci Nemzeti, 1958-ban az egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett. 1966-tól, a két színház egyesítése óta a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Karakterszínész, jellemábrázoló képessége számtalan kisebb-nagyobb szerepben tette emlékezetessé alakítását. Kettősség jellemzi színészi karakterét. Egyrészt törékeny, apró termete miatt sokszor alakít esendő, szánalomra méltó fi gurát, ugyanakkor tud penge élesen szigorú is lenni. A legsikeresebb szerepei éppen azok, melyekben ez a két karakter találkozik. Rendkívül igényes művész, fontos számára a precízen megfogalmazott, kidolgozott, hiteles színpadi jelenlét. Szerepei közül jó néhány igazi művészi eseménye egy-egy produkciónak, s ha fi gyelembe vesszük, hogy ezek a feladatok sokszor nem vezető főszerepek, ez a körülmény csak emeli Csapó János művész munkájának értékét. Filozofi kus bölcsessége, a szerepek, jellemek elemzésének képessége sokat segít kollégáinak is a próbafolyamatban. A színpad, a szerep iránti alázata, pontossága, fegyelmezettsége rendkívül népszerűvé teszi a társulat körében. A magyar színművészet doyenje, aki minden évben megörvendezteti a közönséget és a szakmát emlékezetes alakítással, maradandó élményekkel. Embernek, kollégának is kiváló. Kedves, barátságos, rendkívül jó humorú ember, akivel jó beszélgetni. Kitüntetései: Déryné gyűrű (1976), Érdemes művész (1981), Munka Érdemrend (1984), Miskolc Város Díszpolgára (2007).


Jancsó Dóra

Bevallása szerint gyerekkora óta azt érzi, hogy nincs más szakma, amit ekkora hévvel, intenzitással tudna művelni. Kazincbarcikán született, majd képző- és iparművészeti szakközépiskolába járt Nyíregyházára. Keresztapja felesége, Pregitzer Fruzsina színésznő volt, aki miatt sokat járt a színházba. Benézhetett a színfalak mögé, láthatta a háttérmunkát, és azt is, hogy nemcsak a csillogásról szól ez a szakma. Ez az időszak fordulópontot jelentett az életében, hiszen a szereplés, a tánc és a művészetek iránt fogékony tinédzserként került közelebbi kapcsolatba a színházzal. Érettségi után jelentkezett a színművészetire, majd amikor nem sikerült, a budapesti Teátrum Színiakadémiára járt, ahol mesterség tanára és egyben osztályfőnöke Pethes György (Jászai díjas rendező) volt. Itt színész II. minősítéssel végezett 1999- ben. Ezután az 1999/2000-es évadban a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, aminek azóta is tagja. Egy év múlva főszerepet játszott Shakespeare A velencei kalmár című darabjában (Portia), amire a Színészkamarától színész I. diplomát kapott. Prózai szakon végzett, emellett magán úton énekelni tanult, ezért számtalan zenés produkcióban is játszott. Hangképző tanára Kővári Judit, a Színház- és Filmművészeti Egyetem énektanára volt. Jelenlegi mestere Nádor Magda operaénekes. A lapunk által 2011-ben indított, a megye Év színésze díj tulajdonosa.


B.-A.-Z. megyei Prima Díj: a Magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltjei.


ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában