Aluinvent-DVTK: Szinte már semmi sem olyan, mint 2013 novemberében

Akt.:
Megérkezett Franciaországba az Aluinvent-DVTK
Megérkezett Franciaországba az Aluinvent-DVTK - © Fotó: Berecz Csaba
Landes, Miskolc – Amióta összesorsolták a Basket Landest a DVTK-val, négyből csak egyet tudtak nyerni a franciák. Munkatársunk helyszíni beszámolója Franciaországból.

Aranyat – ezen a héten még – nem leltek, annak ellenére, hogy korán keltek kedden az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapatának tagjai. A piros-fehérek azért keltek útra, hogy egy „laza” Európa Kupa negyeddöntő meccsel üssék el az idejüket, hogy szerdán 20.00-től, a francia Basket Landes vendégeként lépjenek pályára a négy közé jutásért megrendezett első meccsen. A párharc visszavágóját ezen a héten szombaton 19.45-től rendezik meg a miskolci városi sportcsarnokban, és egy negyednyi arannyal érne fel, ha ezt a mostani párharcot sikerülne megnyerni, ugyanis matematikai alapon éppen 25 százalék esélye lenne az első hely megszerzésére, az idei Európa Kupa sorozatban még egyedüli veretlen, 10 meccsből 10 győzelemnél tartó piros-fehéreknek.

Nem mindenki

De ne szaladjunk ennyire előre, ott jártunk, hogy korán keltek a diósgyőriek. Igaz, nem mindenki. Mivel a miskolci start háromnegyed háromra esett, volt, aki le sem feküdt aludni, helyette filmnézéssel, pakolgatással töltötte a rövid éjszakát, mondván, majd alszik a buszúton, Budapestig, meg a repülőgépen az átszállásig, Brüsszelig, és ha ez sem lenne elég, akkor majd a második landolásig is még egy kicsit, vagyis Toulouse-ig. Kétségtelen, az első leszállás idején, 8.15-kor, amikor a DVTK a belga fővárosba ért, biztos voltak odahaza olyanok, akik még csak ekkor fordultak át egyik oldalukról a másikra, alvás közben.

0DSCF7862

Akik ezt az időszakot átaludták, nem sok mindenről maradtak le. Izgalom nem történt az utazás közben, ha csak azt nem vesszük annak, hogy neccesen érte el a Toulouse-ba tartó gépecskét a diósgyőri delegáció egyik része, azok, akik kényelmesen ballagtak oda a jegy leolvasóhoz. Ugyanis emiatt lemaradtak arról az első buszról, amelyik a géphez szállította az utasokat, a másodikra felszállva pedig még negyedórát dekkoltak, mire az utaslistán szereplő mindegyik embert összeszedték a légitársaság alkalmazottai. Az utolsónak érkező négy fős csoport nem tűnt valami vidámnak, két 30-as éveiben járó európai férfi, egy afrikainak tűnő anyuka, és kisfia szállt fel a tranzit buszra, utóbbiról az arcán lefolyó könny árulta el, hogy ő bizony nem szívesen távozik innen. Amolyan migráns visszakísérő akció szereplőinek tűntek a kvartett tagjai, és ebben a szereposztásában a férfiaknak jutott a Poirot, vagy Maigret felügyelőnek lenni érzés. A kis csoport nehézkes érkezése miatt 10 perces késéssel szállt fel Brüsszel betonjáról az Avro RJ100-as gép, amelyre „tyúklétrán” lehetett felmászni, és ahová csupán 97 utashelyet szereltek fel.

Átrepülték

A francia fővárost, ahol hétfőn még havazott, átrepülték a piros-fehérek, és napsütésbe, 10 Celsius fokos hőmérsékletbe érkezetek meg Toulouse-ba, ahonnan még röpke 2,5 órás buszozás várt a csapat tagjaira. Ennek az eleje jól indult, mert a társasgépjármű beindítása után a piros-fehérek szakvezetője, Miguel de Jesús López Alonso figyelmesnek bizonyult, és a nőnapra való tekintettel, apró csokoládékat osztott ki a mind a 11 játékosnak (Bálint Réka, Alyssia Brewer, Czank Tímea, Roneeka Hodges, Horti Dóra, Horváth Bernadett, Tina Jovanovic, Tatsiana Likhtarovich, Rasheed Rita, Szabó Petra, Szécsi Orsolya) valamint edzői segítőjének, Ambrus Erzsébetnek, és a masszőrnek, Imri Zsuzsának.

0DSCF7870

Az ebédidőben megtett út során a tájban csak kevesen gyönyörködtek (a többség igyekezett szunyókálni), pedig az okot adott rá, többek között a már virágzó gyümölcsfákkal. Útközben több kisebb nagyobb települést is érintett az autópálya mentes, dimbes-dombos, szerpentines út, amely egy olyan városon is keresztül haladt, amely éreztette, hogy innen bizony nincs messze a szomszédos ország, a spanyol föld, illetve annak egyik fő nevezetessége, Pamplona, az ottani bikafuttatás. Ugyanis a francia Nogaro városában figyelemfelhívó plakátok invitálták az átutazót a helyi bikaviadalra, amelynek speciálisan erre kiépített helyszíne mellett haladt el a főút.

0DSCF7886

A célállomást, Aquitania régió Landes megye székhelyét, Mont-de-Marsant délután fél háromkor „vette be” a Diósgyőr, és mit ad Isten, megint sikerült ott elszállásolást nyerni, mint a DVTK korábbi itt létekor. Persze 2013. novembere óta sok minden változott, így az akkori 19 pontos vereséget sem emlegette senki, már csak azért sem, mert a szálloda is öregebb, kopottabb volt a korábbinál, a recepción sem az a kelletlen gall ücsörgött, aki nem akart, nem tudott csak franciául, és nem segített semmiben. Ráadásul a valamivel több mint 30 ezer fős kisvárosban az ebédet követő csendes pihenő után a találkozó egyes diósgyőriek által már jól ismert helyszínére, a korábbi francia elnökről elnevezett Francois Mitterrand sportközpontba egy másik Diósgyőr érkezett meg, hogy edzést tartson a meccs kezdésével megegyező időpontban. Egy újdonsült kupagyőztes, amelyik még nem lakott jól.

– Berecz Csaba –


Az ellenfélről

A Basket Landes keretének egyik erőssége a lett válogatott Basko, illetve az amerikai Guzman, utóbbi több éve a francia csapat játékosa. A Diósgyőr mostani ellenfele a 2015/16-os évadban lejátszott 10 Európa Kupa mérkőzéséből nyolcat megnyert, csupán a csoportselejtező utolsó körében, amikor már biztos volt a továbbjutása, a cseh Nymburk vendégeként vérzett el, 82-61-re, majd ezt követően az egyenes kieséses szakasz első meccsén, a török Edirnespornál kapott ki még, 68-61-re. A francia együttes a Diósgyőrrel történt 2013. novemberi meccse óta nem váltott edzőt, még mindig Olivier Lafargue irányítja a csapatot, amelyben a már említett két légiós mellett a kanadai center Ayim, a horvát magas ember, Sliskovic, valamint két hazai kosaras, Bonnan és Plqgnard adja a csapat erejét. Érdekesség, hogy amikor a Basket Landes együttesét összesorsolták a Diósgyőrrel az EK-ban, akkor még a második helyen álltak a francia bajnokságban, de az azóta lejátszott négy bajnokijuk közül csak egyet nyertek meg, odahaza a Nantes ellen, 73-60-ra, míg szintén otthon kikaptak a Nice-től 51-49-re, vendégként pedig a Bourges-tól, 64-55-re, és legutóbb a Hainauttól, 73-63-ra. És mindezek ellenére csak azért állnak az előkelő harmadik helyen a tabellán, mert két meccsel többet játszottak a mezőny első részéhez tartozó csapatoknál. A Basket Landes 12 győztes és 7 vesztett meccsnél tartó mérlege nem olyan szuper, hiszen a mostani hatodik, a Charleville-Méziéres gárdája is még csak 5 vereséget szedett össze.
hirdetés


hirdet�s