Aluinvent-DVTK: Rövidesen újabb külföldiek jönnek, és télen is igazolhatnak

Aluinvent-DVTK: Rövidesen újabb külföldiek jönnek, és télen is igazolhatnak
Miskolc – A magyar „mag” egy kivétellel együtt maradt az edzéseket elkezdő Aluinvent-DVTK-nál.

Hétfőn elkezdte a felkészülést a 2015/2016-os évadra az Aluinvent-DVTK élvonalbeli női kosárlabdacsapata. A piros-fehérek a városi sportcsarnokban nyitották a napot, ahol a vezetőedző, Miguel del Jesús López Alonso vezényelte a munkát (az egyetlen hiányzó a szerb Tina Jovanovic volt, akinek szeptember 1-gyel él a szerződése, így később érkezik).

Továbbmennének

Az együttes ezt követően sajtótájékoztatót tartott, amelyen a spanyol szakembertől először azt kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy az Európa Kupában (az FK Zabiny Brno visszalépése miatt), sorsolás után a holland Orange Blizzards is a négyes csoport tagja lett.

– A holland klubcsapatokról sok információt nem lehet fellelni a világhálón, ugyanis nemzetközi sorozatban viszonylag ritkán indulnak – vágott bele a diósgyőriek szakvezetője. – Fiatal, utánpótláskorú válogatott játékosaik alapján tudjuk esetleg megítélni az erősségüket. Nyilván nagy a különbség köztük és azon cseh csapat között, amelyet kaphattunk volna, a hollandok is egy ellenfelek a csoportban, akik ellen szeretnénk jól szerepelni.

Kérdésre a célok meghatározása is megtörtént a tájékoztatón:

– Az elmúlt években a klub a magyar bajnokság meghatározó tagjává vált, szeretnénk, ha ez így is maradna, vagyis a terv az, hogy minél több jó eredményt érjünk el – folytatta Miguel del Jesús López Alonso. – A nemzetközi kupasorozatban továbblépnénk a csoportból, amely azért is lenne jó, mert ezáltal a DVTK neve még inkább forogna külföldön.

Ehhez a témához az eseményen jelenlévő csapatkapitány, Czank Tímea, továbbá Rasheed Rita annyit fűzött hozzá, hogy ismét eljutnának a bajnoki, illetve a Magyar Kupa fináléjába is, amikhez szükséges a kemény munka és a pozitív hozzáállás.

Kemény harc folyik

A gárda magyar gerince együtt maradt (hiszen a légiósokon kívül csupán Dubei Debóra távozott), ami előny lehet nemcsak a tréningeken, hanem a meccseken is.

– Hogyne számítana ez, a lányok már tudják, hogy mit kapnak a másiktól, mind az edzéseken, mind a mérkőzésen. Koncepció volt, hogy tartsuk meg az értékeinket, a kerethez így csupán néhány embert kell hozzáadni – vágta rá a piros-fehérek szakvezetője, akit ezt követően a még üres helyek „feltöltéséről” faggattunk. – Dolgozunk ezen is… Azt tudni kell, hogy a játékospiacon kemény harc folyik, mi is tárgyalunk, és közel állunk ahhoz, hogy újabb légiósokat bejelentsünk.

Az Aluinvent-DVTK-nál az előző évadban több változás is történt szezon közben, hiszen Rasheed, Allison és Bishop csak a bajnokság második felénél érkezett Miskolcra. Elképzelhetőek-e ismét hasonló lépések, későbbi, téli igazolások? – vetettük fel ezt is Miguel del Jesús López Alonsónak.

– Előfordulhat, hogy lesznek érkezők a szezon későbbi részében is – mondta minderre a szakmai munka irányítója.

A kerettel együtt kezdte a munkát három fiatal kosaras Bartucz Daniella (20 éves, center, Kiss Lenke KS), Bach Boglárka (18 éves, magas bedobó, Vasas) és Kalocsai Dorina (20 éves, magas bedobó, Szekszárd), akiknek szerződésük (még) nincs.

– Szükségünk van az ilyen tehetséges játékosokra. Három különböző pozícióban lévő lányról van szó, azért ők érkeztek hozzánk, mert nálunk szeretnének fejlődni, az alapján a munka alapján, ami itt zajlik – adott magyarázatot a fiatalok érkezésére a tréner.

Nagy sebesség, nagy tempó

A hispán szakvezető másfél szezon óta (2014 januárjában vette át az együttest) irányítja a Diósgyőrt, ezért megkérdeztük tőle még, hogy az új szezont tekintve lesz-e kisebb vagy nagyobb módosítás az edzésmunkában vagy a csapat stílusán.

– Az alapfilozófia, az alap elképzelés ugyanaz marad, továbbra is azt szeretnénk, ha nagy sebességgel, nagy tempóban kosárlabdáznánk – nyilatkozta Miguel del Jesús López Alonso. – Nyilván ez függ az újaktól, valamint a speciális taktikai elemektől. Kétfajta edző létezik: aki mindenáron a csapatára akarja erőltetni azt a stílust, amit ő képvisel, a másik, amilyen én is vagyok, a rendelkezésre álló játékosokra szabja a taktikát, a figurákat.

– Molnár István –


A tények

Az Aluinvent-DVTK jelenlegi kerete: Arad Zsófia, Bálint Réka, Czank Tímea, Horváth Bernadett, Rasheed Rita, Sikora Emőke, Szabó Petra, Szécsi Orsolya, Tina Jovanovic.


Szerződést ajánlott a klub: Bartucz Daniella (Kiss Lenke KS), Bach Boglárka (Vasas), Kalocsai Dorina (Szekszárd).