első fokon

2020.02.03. 17:47

Korrupció miatt börtönre ítélték a volt román házelnököt

Első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a bukaresti törvényszék Valeriu Zgoneát, a román képviselőház volt szociáldemokrata párti házelnökét egy korrupciós ügyben.

Zgonea 2012 és 2016 között töltötte be a román parlament alsóházának elnöki posztját. Ellene a korrupcióellenes ügyészség indított eljárást hivatali befolyással való üzérkedés vádjával, mert Zgonea egy bécsi kirándulást, valamint 13 ezer eurónak megfelelő lejösszeget fogadott el, hogy hétvégi házat építtessen magának Kovászna megyében. A megvesztegetést Dumitru Dobrica Buzau megyei szociáldemokrata párti önkormányzati képviselőtől fogadta el cserében azért, hogy Dobrica lányát Zgonea közbenjárására nevezzék ki egy állami intézmény magas rangú vezetői posztjára.

A vádirat szerint Zgonea elfogadta Dobrica ígéretét, így családjával négy napot Bécsben töltött, ahol egy koncerten is részt vett, hiszen az önkormányzati képviselő koncertjegyet is vásárolt Zgoneáéknak.

A vádirat szerint az önkormányzati képviselő lányát 2013 áprilisában nevezték ki a távközlési minisztériumnak alárendelt egyik intézmény élére annak ellenére, hogy nem rendelkezett megfelelő végzettséggel és szakmai tapasztalattal. Dobrica lányát később szintén Zgonea közbenjárására a távközlési minisztérium helyettes államtitkárává is kinevezték. A törvényszék ítélete ellen tíz napon belül nyújthat be fellebbezést a volt házelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában