Friss hírek

2009.06.01. 15:01

Várhatóan négy párt küldhet képviselőt az EP-be - Marketing Centrum

<p>Négy pártnak van esélye arra, hogy vasárnap képviselőt küldjön az Európai Parlamentbe (EP) - derül ki a Marketing Centrum (MC) legfrissebb felmérésből. A május 21-e és 26-a között, több mint 1000 ember megkérdezése alapján készült kutatás szerint 44 százalékos részvételi arányra lehet számítani. Az MC számításai szerint a Fidesz 15, az MSZP 5, a Jobbik és az SZDSZ pedig egy-egy képviselőt küldhet Strasbourgba.</p>

A közelgő EP-választást csak a megkérdezettek 7 százaléka említette a legfontosabb politikai események között - derül ki az MC legújabb kutatásából. A várható részvételt ettől függetlenül 44 százalékosra becsülik, szemben az egy hónappal korábbi 38 százalékkal. Ez azt mutatja, hogy a pártok kampányai valamennyire mégiscsak működtek.

A március végi 44 százalékról 33 százalékra csökkent azok aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak választani a pártok EU listái közül. A legutóbbi felmérés óta leginkább az SZDSZ támogatói aktivizálódtak, így most a liberális párt is esélyesnek látszik a mandátumszerzésre, nemcsak a Jobbik.

A felmérés eredményeit felhasználó modell legvalószínűbb mandátumbecslése szerint a Fidesz 61 százalékos támogatottsággal várhatóan 15 képviselőt delegálhat Strasbourgba, az MSZP 19 százalékos eredménnyel ötöt, a Jobbik 8 százalékos eredménnyel egyet, és várhatóan az SZDSZ átlépi a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékot. A Jobbik mandátumszerzése gyakorlatilag biztos. Az SZDSZ becsült támogatottsága azonban éppen csak hogy magasabb, mint 5. Az MDF várható eredménye (felfelé kerekítve is) csak 4 százalék. A választás napjáig ez még változhat, annak viszont kicsi a valószínűsége, hogy öt párt is 5 százalék fölötti eredményt érjen el.

Az LMP - Humanista párt, és az MCF-Roma Összefogás Párt listák várható támogatottsága viszont még összeadva sem közelítik meg az 5 százalékos küszöböt. A Munkáspárt várható támogatottságáról nincs adat a felmérésben.

A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy négy párt fogja majd képviselni hazánkat az EP-ben. Ha viszont csak három párt lépné át a küszöböt, akkor tovább növekedne a Fidesz mandátumfölénye, és 16/5/1-re módosulna a mandátumeloszlás a három bejutó párt között - derül ki a Marketing Centrum legfrissebb felméréséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!