Aluinvent-DVTK: Leporolták, elporolták, MK-döntősök

Akt.:
Aluinvent-DVTK: Leporolták, elporolták, MK-döntősök
Aluinvent-DVTK: Leporolták, elporolták, MK-döntősök - © Fotó: Tóth Gábor (PPI)
A focisták tavalyi MK-döntője után, most a DVTK kosarasai játszhatnak a serlegért, 10 év után újra.

A női Magyar Kupa második napjára csak négyen maradtak, a PINKK Pécsi 424, az Uniqa Euroleasing Sopron és az Aluinvent-DVTK csapatai mellett a CMB Cargo UNI Győr együttesének nem kellett „haza utaznia”, ugyanis utóbbiak nyerték nagy csatában a csütörtöki nap utolsó negyeddöntőjét (a Zalaegerszegi TE NKK ellen). Így aztán az előzetesen összepakolt ágakról a hazai környezetben szereplő gárda lett a Diósgyőr elődöntőbeli ellenfele. A piros-fehérek pénteki meccsre hangolódása délelőtt egy dobóedzéssel kezdődött, és délutáni dvd-zéssel spékelődött meg. Ez utóbbi programnál deja vu érzésük lehetett a piros-fehér játékosoknak, hiszen két hete ezt már átélték, ugyanis 13 nappal ezelőtt éppen a Győr ellen játszották az alapszakasz utolsó fordulójának bajnokiját. Akkor az első negyed hazai triplazuhatagát átélve 12 ponttal nyertek (71-59-re), és ezzel a DVTK részéről sokan most is kiegyeztek volna. Ehhez „csak” le kellett porolni az akkori eseményeket…

De mielőtt a házigazda és a Diósgyőr csatája elkezdődött volna, játszottak még egy elődöntőt, amelyen a Sopron viszonylag könnyedén elintézte a PINKK-et, így az előzetes várakozásoknak megfelelően bejutott a fináléba a tavalyi Magyar Kupa-döntős.


kosar2

A legfanatikusabb diósgyőriek kiszurkolták a döntőbe jutást | Fotó: Tóth Gábor (PPI)


Az előző napinál kevesebb diósgyőri drukker várta a kezdést, azért, mert ugyanebben az időpontban a DVTK labdarúgócsapata Diósgyőrben játszott bajnokit (információnk szerint több piros-fehér szurkoló is azt a tervet szőtte, hogy ha döntőbe jutnak a kosaras lányok, akkor szombaton útra kelnek Győrbe). Ennek ellenére a lelátón a hazai túlsúly nem volt igazán érzékelhető, a maroknyi diósgyőri szurkolásban felvette a versenyt a zöld-fehérekkel.

A pályán

Négy kimaradt hazai kísérlet után, Coulibaly csapatának harmadik dobását gólra váltotta (2-0), és ezzel beindult a Diósgyőr. Miközben a Győr képtelen volt a gyűrűbe találni, a fehér mezesek sorra gyártották a pontokat, amit Völgyi edző egy időkéréssel próbált megtörni, az 5. percben, 10-0-s állásnál. Miután visszajöttek a pályára az együttesek Ivanovic szerzett gólt, majd amikor Radocaj és az első győri találatot jegyző is bevágott egy-egy triplát, DVTK időkérés következett (12-8). A negyedből hátralévő szűk három percben, a kispadról érkező frissítésekkel (Bishop, Horváth B.) visszapakolta a korábbi 10 pontos fórt a DVTK (21-11).

A második negyedben változatlanul rosszul dobott a Győr, hiába cserélgetett sűrűn Völgyi Péter, nem talált olyan játékost, akinek lett volna keze ehhez a meccshez (28-12). A 14. percben 16 pontos diósgyőri fórnál Horváth B.-re esett rá Coulibaly és Vajda, majd a több percen át tartó ápolás után hordágyon vitték el a mentősök a fiatal irányítót, hogy megröntgenezzék a csigolyáit. Egy minutummal később Czank triplája után már 20 pont volt a csapatok között (37-17), és ekkor már Bálint és Dubei is benne volt a rotációban. Mivel a győriek belátták, hogy a DVTK palánkja alatt nem sok keresnivalójuk van, így távolról, középtávolról dobálgattak, és néha azért betaláltak. Ez pedig arra volt elég, hogy mínusz húszon maradjanak (47-27).


DKSK_Gyor_MK_elodonto_600
Szombaton a Magyar Kupa serlegért meccselnek Czankék | További képek ITT >>>


Fordulás után

A térfélcserét követően a Diósgyőr folytatta a színes és eredményes támadójátékát (52-27), de aztán a zöldek is elkaptak egy jobb szériát (54-37), majd a játékvezetőknek volt néhány érdekes ítéletük, ami nem a fehér mezeseknek kedvezett. De ekkoriban elég dekoncentráltan játszottak Allisonék, és perceken át képtelen voltak a gyűrűbe találni. Aztán büntető sorozattal sikerült ezen túllépni (59-39), majd miután a 27. percben Vulic, akit aprítani küldtek be, kipontozódott, a győriek összehoztak egy jó negyed hajrát (65-50).

A kemény és harcos meccs a záró játékrészben is folytatódott, a Győr nem adta olcsón a bőrét, de Rasheed „világ végéről” szerzett hárompontosa jó alapot adott a remek befejezéshez. Uralta a meccset a Diósgyőr, és valamivel kevesebb mint 4 perc volt hátra, amikor 81-59-nél Ciappina és Szabó P. is lehetőséget kapott, aztán a végén még Sikora is beállt, hogy mindenkinek jusson a sikerélményből (89-67).

Ez a magabiztos győzelem azt jelenti, hogy 10 év után ismét döntőt játszhat, szombaton 18 órától Győrben a DVTK, és a Sopron elleni meccsel kapcsolatban egy kérdésre kapunk majd választ, hogy miből lesz három. Aranyból, vagy ezüstből, mert mindkettőből kettő, kettő van eddig a Diósgyőrnek.


A női kosárlabda Magyar Kupa programja

Március 14. (szombat), Győr, Audi Aréna

Bronzmérkőzés, 15.30:

  • PINKK Pécsi 424 – CMB Cargo UNI Győr (élő tv közvetítés: Duna World)

Döntő, 18.00:

  • Uniqa Euroleasing Sopron – Aluinvent-DVTK (élő tv közvetítés: Duna World)

JEGYZŐKÖNYV

Aluinvent-DVTK – CMB Cargo UNI Győr

89-67 (21-11, 26-16, 18-23, 24-17)

Győr, 500 néző. V.: Pálla, Benczur, Frányó.


Aluinvent-DVTK: CZANK (15/3), Rasheed (10/6), Allison (6), Szécsi (9/3), COULIBALY (22). Csere: BISHOP (14/3), Horváth B. (3/3), Dubei (3/3), Bálint (5), Ciappina (-), Szabó P. (2), Sikora (-). Vezetőedző: Miguel del Jesús López Alonso.

CMB Cargo UNI Győr: RADOCAJ (15/3), Koch (2), Ivanovic (12/9), Laklóth (5/3), Vajda (6/6). Csere: Czirják (6/6), Vulic (2), Horváth K. (2), Vincze (4), TÖRÖK (9/3), Nagy R. (2), László (2). Vezetőedző: Völgyi Péter.


Kipontozódott: Vulic a 27. percben.


Miguel del Jesús López Alonso: – A mérkőzés elejétől vezettünk, kézben tudtuk tartani a meccset,
annak ellenére, hogy nagy nyomás volt volt rajtunk, mert a szezon előtti célkitűzést teljesíteni akartuk. De elbírtuk ezt a terhet, ezzel együtt is nyerni tudtunk. A védekezésünk rendben volt, a játékosok nagyot küzdöttek, gratulálok nekik a győzelemhez.

Völgyi Péter: – Gratulálok a Diósgyőrnek, kiderült, hogy sokkal erősebbek mint mi, akkor lett volna igazán esélyünk ellenük, ha a tegnapi negyeddöntő kevesebb energiát vett volna ki belőlünk. Nem maradt annyi erőnk, hogy DVTK szintű csapat ellen felvehettünk volna a ritmust. A végét saját nevelésű fiatalokkal játszottuk le, remélem, lesz esélyünk szombaton megszerezni a bronzérmet.


További eredmény

Elődöntő:

  • PINKK Pécsi 424 – Uniqa Euroleasing Sopron 62-74 (15-17, 13-24, 17-19, 17-14)

Játékosok mondták

Rasheed Rita: „Jobban kezdtük a meccset, sikerült elhúznunk, aztán jött egy triplapárbaj, de a szünetre megnyugtató előnyt szereztünk, és ezt meg tudtuk tartani a végéig.”


Török Ágnes: „Eléggé nehezen szálltunk bele a meccsbe, nem sikerült felvenni a ritmust, és ellenfelünk ellépett. Utána próbáltunk mindent megtenni, hogy visszakapaszkodjunk, de nem jártunk sikerrel.”Sporthírek