Nagyvilág

2011.12.08. 18:35

Németország: további tárgyalások szükségesek a holokauszt-túlélők nyugdíjáról

Berlin/Budapest, 2011. december 8., csütörtök (MTI) - A német pénzügyminisztérium szerint további tárgyalásokra van szükség a holokauszt túlélőinek nyújtandó német nyugdíjak összegéről, mert ennek részleteit még nem dolgozták ki.

Berlin/Budapest, 2011. december 8., csütörtök (MTI) - A német pénzügyminisztérium szerint további tárgyalásokra van szükség a holokauszt túlélőinek nyújtandó német nyugdíjak összegéről, mert ennek részleteit még nem dolgozták ki.

A minisztérium csütörtöki közleménye ahhoz a hétfői hírhez kapcsolódik, amelyben a New York-i központú Claims Conference (Kárigény Konferencia) bejelentette, hogy Németország 16 ezerrel több, gettóba vagy a nácik elől bujkálásra kényszerített holokauszt-túlélőnek, köztük volt budapesti gettólakóknak folyósít kárpótló nyugdíjat.

A német pénzügyminisztérium azt megerősítette, hogy az idei tárgyalások keretében megállapodás született arról, hogy a következő években ki kell terjeszteni a kárpótlási juttatásokat azokra a túlélőkre, akik eddig nem tartoztak a jogosultak közé, és a könnyítések között van az üldözöttség legrövidebb elismerhető időtartamának a lerövidítése is.

A német fél szerint viszont "a hírekben szereplő számok nem képezték az idei tárgyalások tárgyát, és a pénzügyminisztérium elképzeléseinek sem felelnek meg". Berlin felkérte a Claims Conference-t, hogy vizsgálja fölül a nyilvánosságra hozott számokat, és közölte, hogy a részleteket a jövőben fogják kidolgozni. "A tárgyaló felek munkacsoportot állítottak fel a következő tíz évben szükséges pénzösszegek kiszámítására" - tartalmazza a német nagykövetség által az MTI-nek megküldött sajtóközlemény.

A Claims Conference korábbi tájékoztatása szerint a jövő évtől az is jogosult lesz tíz éven át havi 290 eurós nyugdíjra, aki nem 18, hanem legkevesebb 12 hónapig volt kénytelen gettóban, rejtőzködve vagy álnéven élni. Ez a szervezet becslése szerint további mintegy 8 ezer túlélő nyugdíjjogosultságát jelenti. Külön nyugdíjat kapnának azok a túlélők, akik már elérték a 75 éves életkort, s kevesebb mint 12 hónapot, de legalább három hónapot töltöttek gettóban. Nekik 240 eurós külön nyugdíj járna, ha Nyugaton élnek, a "volt szovjet blokk országaiban" élők pedig 200 eurót kaphatnának. Az új kárpótlásnak ez a része mintegy 4500 embert érinthet. További 3500 személy azután válhat jogosulttá, ha eléri a 75 éves életkort.

A berlini közlemény hangsúlyozza, hogy "a német szövetségi kormány számára változatlanul igen magas politikai jelentőséggel bír a holokauszt túlélőinek kárpótlása, és eltökélten felvállalja a nemzetiszocializmus áldozataival szembeni felelősséget. A német kormány a második világháború befejezése óta mintegy 68 milliárd euró összegű kárpótlást fizetett ki. A mai napig a koncentrációs táborok és gettók több mint 100 ezer túlélője részesül Németországból havi nyugdíjban."

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!