Aluinvent-DVTK: Korai sérülés – a végén pedig túlóra és vereség

Czank (a labdával) 5 pontot szerzett Szekszárdon
Czank (a labdával) 5 pontot szerzett Szekszárdon
Miskolc – A negyeddöntő második felvonását szombaton Szekszárdon játszotta az Aluinvent-DVTK.

Vagy-vagy. Vagyis vagy befejeződik az egyik fél két sikeréig tartó párharc a két csapat között, vagy folytatódik, ez volt a tétje a piros-fehérek Tolna megyei fellépésének. Scekic egy triplával indította az összecsapást, aztán Likhtarovich két közeli dobásából az egyik után sikeresen landolt a labda a hazai gyűrűben. A fehérorosz bedobó a triplavonalon túlról is jól engedte el a játékszert, így Demirovic kettesét követően 5-5-re egyenlített. A 3. perc elején Barber küzdött meg a hatodik és a hetedik hazai pontért, majd nagyjából két percig nem láthattak kosarat a nézők. Demirovic büntetőivel alakult a mérkőzés 9-5-re, a Diósgyőrnél ez idő tájt csak Likhtarovich tudott olyan helyzetet kialakítani, hogy abból pont szülessen, hármas, aztán dupla (9-10). A 6. percben végre más, Horti is képes volt gólt elérni, ez 13-12-t jelentett, egészen Scekic triplájáig. A felspanolt és mindent erre a mérkőzésre feltevő Szekszárd vezetett, s mindig akadt, aki tolt egyet a szekéren (22-14). A 9. percben egyébként Brewer megsérült, Jovanovic ugyanilyen okok miatt pedig egyáltalán nem játszott a DVTK-ban.

Mezőnykosár alig

A második negyed elején is jellemző volt a pontatlanság a küzdő felekre, és némelyek gyűjtötték az eladott labdákat is. Rymarenko hármasa ragadtatta tapsra a szekszárdi közönséget, akik örülhettek annak, hogy csapatuk 25-14-re áll az alapszakasz-másodikkal szemben. Rasheed értékesített büntetőivel tartotta magát az Aluinvent-DVTK, de még ez is csupán arra volt elegendő, hogy „tíz” környékén mozogjanak (27-17, 27-18). Miként azt megelőzően Likhtarovich, úgy az összecsapás ezen részében ő számított a vendégek húzóemberének, pontjait egy duplával is kiegészítette. Szinte alig született mezőnykosár, csupán csak a büntetővonalról találtak be a hölgyek (19. perc: 28-23). A felvonás utolsó pillanataiban aztán megemberelték magukat a csapatok, Likhtarovich és Rymarenko is hármast szórt, Szécsi meg a palánk alól célzott a gyűrűbe, így 34-29-cel vonult szünetre a két gárda.

A harmadik negyedet négy cserével kezdte a Szekszárd, a DVTK-nál ezen pontig csupán hét embert játszatott López mester. Theodoreán „ülő” hármas kísérlettel nyomatékosította együttese szándékát, aztán ismét kezdetét vette egy hosszabb pontcsend. A 24. percben Likhtarovich töltötte meg élettel a Diósgyőrt, Czank pedig 37-34-re zárkóztatta az Aluinventet. Előbb a miskolciak válogatott irányítója, aztán Hodges egyenlített (39-39, 41-41), sőt Szécsiék át is vették az irányítást (41-45, 44-47) – így futhattak neki a gárdák a vélt utolsó felvonásnak.

Kevés volt a tripla

Olyan nagyon nyugodt egyik alakulat sem lehetett, hiszen még bármelyik megvalósíthatta a saját célját. A kérdés az volt, hogy az utolsó 6–8 percben ki tud előhúzni valami váratlant a tarsolyából, amivel a maga javára billentheti a meccset. Bejött Bálint R. aznapi nyolcadikként a DVTK-ban, miközben csapata 46-50-re ment. Rymarenko és a diósgyőri cserekosaras is vállalt egy hármast, a 37. percben, 51-55-nél időt kért a házigazda. Izgalmasan alakult a végjáték, Studer Á. egalizált (57-57), és innentől kezdve már csak hibák voltak, s következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban a büntetőkben voltak a lehetőségek, Scekicék 62-58-ra vezettek, Szécsi triplával módosított 62-61-re. Más dobáskísérlet már nem is ért kosarat belülről, így nyert a Szekszárd, ami azt jelenti, hogy az elődöntőbe kerülés a kedden 18.30-tól, a miskolci városi sportcsarnokban rendezendő összecsapáson dől el.

– Molnár István –


Jegyzőkönyv

Atomerőmű KSC Szekszárd – Aluinvent-DVTK
62-61 (22-14, 12-15, 10-18, 13-10, 5-4) – hosszabbítás után

Szekszárd, 500 néző. V.: Jakab, Balog, Praksch.

AKSC Szekszárd: Scekic (14/6), Studer Á. (2), Theodoreán (5/3), Demirovic (4), Barber (8). Csere: Rymarenko (22/12), Mansare (1), Őri G. (-), Studer Zs. (6). Vezetőedző: Zseljko Djokics.

Aluinvent-DVTK: Czank (5/3), Hodges (4), Likhtarovich (18/12), Brewer (-), Horti (3). Csere: Rasheed (13), Szécsi (15/3), Bálint (3/3). Vezetőedző: Miguel de Jesús López Alonso.

Zseljko Djokics: – Miskolcon megmutattuk, hogy van tartásunk, és tudunk kosárlabdázni a favorizált DVTK ellen. Ma az első félidőben kiválóan védekeztünk, és csak azért nem győztünk nagyobb különbséggel, mert a vendégek zónája ellen nem találtuk a ritmust. Szurkolóink biztatása extra energiát adott nekünk. A játékosoknak és a stábnak gratulálok a nagy sikerhez.

Miguel de Jesús López Alonso: – Gratulálok a Szekszárdnak. Ahogy vártuk, kemény, küzdelmes összecsapást játszottunk. A hibáinkat ki kell küszöbölnünk a harmadik találkozóra. Várjuk a keddi, a párharcot eldöntő meccset.

Az egyik fél két sikeréig tartó párharc állása: 1-1.