Aluinvent-DVTK – Kitüntetés: más néven, de másodszor

Akt.:
Szabó Tamás (balra) és Miguel de Jesús López Alonso az idei Magyar Kupa-győzelem után a 2016/17-es évadban is folytatják a közös munkát
Szabó Tamás (balra) és Miguel de Jesús López Alonso az idei Magyar Kupa-győzelem után a 2016/17-es évadban is folytatják a közös munkát
Miskolc – Miskolc város Év sportolója csapatának és az Év női sportolójának kapcsolata folytatódhat.

Miskolc város napján elismeréseket, kitüntető címeket adományoztak, a díjazottak között volt az Év sportolója csapat kategóriában az Aluinvent-DVTK női kosárlabda-együttese. A piros-fehérek történelmük során másodszor nyerték el ezt a díjat, az elsőt 23 éve, amikor először ítélték oda ezen kitüntető címet. A jelenkor diósgyőri kosárlabdacsapatának első emberét, a klubot működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatóját, Szabó Tamást az elismeréssel kapcsolatban először arról kérdeztük, hogy milyen érzései, gondolatai voltak akkor, amikor megtudta, hogy a város részéről kitüntető címet vehetnek át.

– Nagyon örültem, hogy díjat kap a női kosárlabda, nem számítottunk ilyenre, és amikor kiderült, hogy a csapatkapitányunk, Czank Tímea lett az Év női sportolója Miskolc város napján, még nagyobb volt a meglepetés és természetesen az öröm is – mondta Szabó Tamás, aki arra a kérdésre, hogy azért volt-e meglepetés számára, mert Miskolcon a jelek szerint nincs magas polcon a csapat, például ebben az érában tűnt el a város évi büdzséjéből a korábban mindig külön költségvetési soron szereplő női kosárlabda támogatása, vagy hogy párját ritkító módon csak ennek a sportágnak az utánpótlás-szervezetét nem támogatja a látványcsapatsportágak közül a város, így felelt a diósgyőri sportvezető: – Eddig valóban nem tartozott a női kosárlabda a legmagasabb szinten kiemelt sportágak közé, de ez a mostani kitüntetés talán azt is mutatja, hogy a remek eredmények hatására növekszik a sportág elismertsége és támogatottsága. Mi továbbra is tesszük a dolgunkat, és azon leszünk, hogy a jövőben is jó eredményekkel hívjuk fel Miskolcra a figyelmet az országban és Európában egyaránt. Az elmúlt években több száz gyermek kezdett el kosárlabdázni Miskolcon és az egész megyében a sikereink hatására, és ezt én személy szerint még sokkal fontosabb dolognak tartom, mint az érmeinket.

2014/15 és 2015/16

Arra a kérdésre, hogy tudja-e, hogy az Év sportolója kitüntetést a 2014/15-ös évadban elért dupla ezüstre (nemzeti bajnokság, Magyar Kupa) kapták, hiszen, amikor a díjra felterjesztették a csapatot, még nem lehetett tudni, hogy 2016-ban a Magyar Kupát megnyerik.

– Őszintén szólva ezt nem tudtam, ilyen mélyen nem ismerem a díjazás menetét. De ha ez így van, akkor miért nem a 2015-ben háromszoros aranyérmes Jegesmedvék kapták meg ezt az elismerést? – tette fel a kérdést Szabó Tamás, akinek miután elmondtuk, hogy a felterjesztésnek és a díj odaítélésének a menete kötött, csak azt lehet elismerésben részesíteni, akit valaki jelölt, és ha ez a feltétel adott, akkor egy bizottság dönt arról, hogy a jelöltek közül ki kapja meg a díjat; megkérdeztük tőle, hogy a most véget ért évadot jobbnak tartja-e a 2014/15-ös dupla ezüstösnél: – Ha azt vesszük, hogy a háromfrontos harcból az egyikben, a Magyar Kupában a csúcsra értünk, a másikban, az európai kupaporondon pedig olyan messzire jutottunk, mint még soha, és csak a bajnokságban maradtunk el attól, amit célul tűztünk ki, akkor igen. Büszkék vagyunk arra, hogy a nemzetközi szövetség által kiírt egyik sorozatban a legjobb 8 közé jutottunk. Tudtommal ilyet egyetlen megyebeli sportklub sem ért még el, talán labdarúgásban a DVTK Aranycsapatának az 1979-es UEFA Kupa-menetelése fogható ehhez, amikor a nyolcaddöntőbe jutva a német Kaiserslautern elleni párharc jelentette számukra a végállomást. Mi a 2015/16-os évadban az Európa Kupában 11 győzelem és 1 vereség után szálltunk ki a negyeddöntőben, nem valószínű, hogy ehhez hasonlót valakinek sikerül mostanában produkálnia a régióból.

Aranyoldal még üresen

Arra a megjegyzésünkre, hogy a klub történelemkönyvében egy aranyoldal még üresen van, így reagált Szabó Tamás:

– A most véget ért idényben is kimondott célunk volt, hogy bajnoki döntőt játsszunk, ehhez meg is volt a megfelelő keretünk. Az alapszakasz során sikerült is olyan eredménysort produkálni, amivel erre reális esélyünk volt, de a rájátszás első körében, a felhangoktól sem mentes negyeddöntőben két azonos poszton játszó kulcsjátékosunkat veszítettük el, súlyos sérülések miatt. És bár ennek ellenére is volt esélyünk a döntőbe jutásra, hiszen az elődöntő második meccsén, Győrben egy fordulatos végjátékban csak 1 ponttal kaptunk ki, de az esetleges aranycsatában, a lecsökkent létszámban aligha lett volna esélyünk az első hely megszerzésére. Reméljük, az előttünk álló évadban nem ér minket ilyen vagy ehhez hasonló balszerencse. Viszont az már most tisztán látszik, hogy nem lesz könnyű az előttünk álló bajnoki idény, hiszen nehéz lesz versenyre kelni azokkal a csapatokkal, amelyek saját városaiktól egyelőre a miénket többszörösen meghaladó anyagi támogatásban részesülnek. Az már tudott, hogy a Sopron rendkívül erős kerettel vág neki a jövő évi szezonnak, de a Győr és a Pécs is jelentős minőségi javulást tervez a keretét illetően. Ettől függetlenül nálunk a három színtér közül a bajnoki küzdelemsorozat elsőbbséget élvez a 2016/17-es idényben.

Lópezről, Czankról

Feltettük a kérdést az ügyvezetőnek, hogy kiket láthatnak a szurkolók a következő évadban piros-fehérben, illetve, hogy marad-e a szakmai munka irányítója Miguel de Jesús López Alonso.

– Maikelnek szerződése van a következő évadra is a DVTK-val, és mivel az MK-ban győzelemre vezette a csapatot, az EK-ban pedig remek sorozatot produkált a játékosokkal, élvezi a bizalmat. A játékoskeretben lesznek változások, két konkrétum van eddig ezzel kapcsolatban. Az egyik, hogy Bálint Réka visszatér nevelő klubjába, Szekszárdra, illetve hogy Horváth Bernadett ősztől is nálunk játszik, hiszen szerződés köti ide. Minden további egy-két héten belül kiderülhet, láthatóvá válhat az, hogy kik alkotják majd a jövő évad csapatát – mondta Szabó Tamás, akitől megkérdeztük, hogy az együttes eddigi csapatkapitánya, a Miskolc város napján az Év női sportolója címmel kitüntetett Czank Tímea marad-e, így felelt: – Hivatalosan, mivel még nem írtunk alá szerződést, még nem tudom bejelenteni, hogy itt játszik a következő évadban is. Csak annyit mondhatok erről, hogy a szóbeliség szintjén már megvan az egyezség a remek irányító és a klub között.

– Berecz Csaba –
hirdetés


hirdet�s