Aluinvent-DVTK: Két meccs között csupán egy edzés, az sem hazai teremben

Aluinvent-DVTK: Két meccs között csupán egy edzés, az sem hazai teremben
Miskolc – A csütörtök esti EK-sikere után vasárnap Pécsett játszik bajnokit a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

A női kosárlabda NB I 9. fordulójában vasárnap 16.30-tól, Pécsett, PEAC-Pécs – Aluinvent-DVTK mérkőzést rendeznek. Az összecsapás rendkívül fontos lesz a bajnoki alapszakasz szempontjából, hiszen egy diósgyőri győzelem azt jelentené, hogy féltávnál a piros-fehérek a második vagy az első helyen állnak (attól függően, hogy a listavezető Sopron milyen eredményt ér el pályaválasztóként, a Cegléd ellen). A pécsi és a diósgyőri csapat hét közben egyaránt idegenbeli Európa Kupa meccsen lépett pályára, de amíg a mecseki gárda szerdán játszott, és a bajnokin pályaválasztó lesz, ezzel szemben a DVTK a pénteki hazaérkezését követően, vasárnap ismét útra kel. Az utazások miatt a piros-fehéreknek kevesebb idő jut a pihenésre, hiszen a csütörtöki, Zwollében elért győzelem után csak este fél tizenkettő körül érkeztek vissza a szállásra a csapat tagjai, és aki közülük ,,ügyes” volt, és egy ilyen pörgés után könnyen ki tudott kapcsolni, akár négy órát is aludhatott, a többségnek viszont nem jutott ennyi idő, mert kellett egy kis mentális levezetés a meccs után, és hajnali háromnegyed négykor már indulni kellett a repülőtérre, úgyhogy csak három vagy annál is kevesebb alvásidő jutott péntekre virradóra.

Pozitívum és negatívum

A rotterdami légikikötőben az Aluinvent-DVTK vezetőedzőjét, reggel 6 óra után pár perccel arról kérdeztük, hogy hány órát sikerült aludnia.

– Nem sokat, az ágyat sem találtam valami jónak, úgyhogy inkább csak forogtam, miközben járt az agyam – válaszolta Miguel del Jesús López Alonso, aki arra a kérdésre, hogy ugye a meccset pörgette vissza, így felelt: – Igen, ez minden mérkőzés után így van. Minden alkalommal van ,,visszajátszás”, ami két részből áll. Az egyik arról szól, hogy mi az, amit elhibáztunk, mi az, amit legközelebb jobban kell csinálnunk, hogyan lehetett volna másképp, a másik pedig az, hogy mi volt az, ami jól működött, mi az, amit tovább kell vinni, amire lehet építeni. Ezeket egyébként le is írom, füzetbe, vagy a notebookomba, szóval dokumentálok is, és ha valami lefekvés után jut eszembe, akkor kikelek az ágyból.

A csütörtök esti, Orange Blizzards ellen idegenben 84-74-re megnyert meccsen több volt a pozitívum, Likhtaro­vich kiemelkedő teljesítménye, a kezdeti jó centerjáték, vagy Czanknak a hajrában jó időben bevágott hármasa. Vagyis volt miből választani, amikor arra kértük a spanyol trénert, hogy egy pozitívumot és egy negatívumot emeljen ki a legutóbbi meccs­ről.

– A negatív példa az, hogy volt egy védekezési variáció, amelyet tulajdonképpen gyakorlásnak vetettünk be, hogy a későbbiekben ezt majd hatékonyan tudjuk alkalmazni, de ez nem úgy működött, ahogy szerettük volna. Vagy azért, mert még nem gyakoroltuk eleget, vagy mert nem mindegy hogy ki ellen, és mikor használjuk – mondta a szakvezető, majd így folytatta: – Örömteli, hogy a pozitívumból volt a több, így sok példát említhetnék, de mondom a legjelentősebbet. Amikor a holland csapat a hajrában szinte saját magát is felülmúló agresszív játékot produkált, és faultokat sem kapták annyit, mint kellett volna, és szoros lett az eredmény, sikerült őket távol tartani, az előnyt megőrizni, mert a csapat mentálisan erős volt. Két éve még nem voltak ilyen erényeink, nagy büszkeség, hogy fejben is bírjuk az ilyen meccseket, hogy ilyen erő van a játékosokban.

A Pécs ellen

Lelki-, mentális erőre a Pécs ellen is szükség lesz. A baranyai klub messze nem úgy szerepel az EK-ban, mind az eddig hibátlan Diósgyőr. A PEAC 5 nemzetközi meccsből eddig csupán egyet nyert, és szerdán este a francia Basket Landes vendégeként elszenvedett 71–51-es vereségük után eldőlt, hogy a csoportjukból nem juthatnak tovább. Vagyis a Pécsnek a hazai színtér maradt a bizonyításra.

– Már csak ezért sem lesz könnyű ez a vasárnapi bajnoki – mondta Miguel del Jesús López Alonso, majd így folytatta: – A csapat ezen a héten sokat utazik, a lányok derekában, hátában sok kilométer lesz a vasárnapi összecsapásig. Ez megnehezíti a dolgunkat, ahogy az is, hogy a pihenésre kevesebb időnk jut, mint a Pécsnek. Az EK-mérkőzés és a bajnoki között csupán egyet tudunk edzeni, azt is Miskolcon túl, Szerencsen, mert a miskolci városi sportcsarnok foglalt. De mindettől függetlenül, ha ugyanolyan ambícióval játszunk, mint azt csütörtökön tettünk, akkor legyőzhetjük riválisunkat.

– Berecz Csaba –

 További hírek a Sport kategóriából