Aluinvent-DVTK: Húsz alá olvadt a Sopron fórja

Akt.:
Aluinvent-DVTK: Húsz alá olvadt a Sopron fórja
Miskolc – A bajnoki címvédőnél vizitálva szenvedett vereséget a diósgyőri női kosárlabdacsapat.

A női kosárlabda NB I 13. fordulójában, szombaton este a Sopron Basket vendége volt az Aluinvent-DVTK csapata, és ezen a meccsen mutatkozott be a vendégek új amerikai irányítója, Ashleigh Fontenette.

Villámrajt után döntetlen

A meccset villámrajttal kezdte a hazai gárda: Langhorne a palánk alól, Jovanovic büntetőből, Crvendakic közelről, Dubei pedig középtávolról volt eredményes (7-0), így 87 másodperc után időt kért a vendégek szakvezetője. A Diósgyőr álmos rajtja után, 9-0-nál, az új amerikai irányító, Fontenette révén szerezte első pontjait, a 4. perc elején. Mivel a folytatásban a hazaiak szakvezetője szétszedte eredményes kezdőjét, a DVTK cserepadjáról érkezők pedig egy kis pluszt tudtak hozzátenni a játékhoz, véget ért az alárendelt szerep, a piros-fehérek határozottabb védekezéssel megkezdték a felzárkózást. Ez olyannyira jól sikerült, hogy Fontenette harmadik duplájával, a 9. percre ledolgozták hátrányukat (15-15). Viszont a negyed hajrájában – csapatának hat sikertelen távoli dobókísérlete után – Turner bevágott egy hármast, majd egy büntetőt is, ezzel jelezve, hogy ki az ,,úr” (19-15).

Ami nem ment az első játékrészben a Sopronnak, az hibátlan volt a második játék­részben. A hazai együttes részéről, az első tíz percben mutatott gyenge távolizás után valami nagyon más következett. Előbb Dubei, majd Weninger hármasa landolt a gyűrűben (25-15), válaszul Burkholder duplája jelezte, hogy a DVTK is pályán van (29-17). Amikor nem távolról, akkor a palánk alól volt eredményes a hazai csapat, de mivel Turner trojkája után nem sokkal Weninger és Crvendakic hármasa is célba ért, 20 pont fölé nőtt a Sopron előnye (40-19). A 19. percben Kiss A. második góljával ismét tizenpontos lett a különbség (44-26), de a szünetig hátralévő időben a jobban lepat­tanózó hazaiaktól további két hármasra is futotta: Raksányi kettese előtt Weninger, utána pedig Salvadores talált be távolról, ami azt jelentette, hogy ebben a negyedben száz százalékosan (!) célzott a tripla­vonal mögül a Sopron, mind a hét kísérletük eredményes volt (50-28).

Fordulás után

A második játékrészben akkora előnyre tett szert a bajnok, ami után kisebb csoda lett volna, ha fordul a kocka, így a hazai együttes arra figyelt, hogy tartsa a tisztes távolságot. Ezt kemény védekezéssel igyekeztek megoldani, ami annyira eredményes volt, hogy a vendégek sokáig csak büntetőkből tudtak betalálni. A negyed elején még 20 pont volt a két gárda között (50-30), de aztán beindult a Sopron, és 60-31-nél, több mint hat perc játék után Fontenette volt az, aki akciógólt tudott szerezni a piros-fehérek részéről. Válaszként Salvadores hármasával alakult ki a közte harminc (63-33), majd a vendéglátó tovább növelte előnyét. A játékrész hajrában Fontenette hívta fel magára a figyelmet, 16 pontosra növelte saját termését, amivel 30-on belülre jött a DVTK (69-40).

A záró játékrész első felében elsősorban Szabó F. ponterős játékával kezdett el csökkenni a különbség (73-49), majd miután Kiss A. is betalált, az utolsó 5 percet 24 pontos fór—ból kezdte a Sopron. Ebben az időszakban elsősorban fiataljait játszatta a hazaiak szakvezetője, Böröndy D., Czukor, Weninger és Bakó mellett csak Jovanovic jelentette a rutint. Ez a ,,könnyített” felállás azt hozta, hogy a DVTK-nak sikerült 20 alá mennie, előbb Zele duplájával (77-59), majd a végén a Szabó F. által eleresztett triplával (79-62).

ÉM-BCSJegyzőkönyv

Sopron Basket – Aluinvent-DVTK
79-62 (19-15, 31-13, 19-12, 10-22)

Sopron, 350 néző. V.: Papp P., Praksch, Surányi.

Sopron Basket: Fegyverneky (2), Dubei (9/3), CRVENDAKIC (11/3), JOVANOVIC (10), Langhorne (4). Csere: Turner (9/6), Salvadores (10/6), WENINGER (14/9), Határ (6), Czukor (4), Böröndy D. (-), Bakó (-). Vezetőedző: Roberto Íniguez.

Aluinvent-DVTK: FONTENETTE (18/3), Bach (4), Burkholder (4), Zele (6), Melnika (-). Csere: Aldazabal (-), Raksányi (6), Pecková (3/3), Szabó F. (11/9), Kiss A. (6), Vukov (4). Vezetőedző: Stefan Svitek.

Kipontozódott: Határ a 37. percben.

Roberto Íniguez: – Az jólesett nekünk, hogy vendégeink a mérkőzés végéig küzdöttek. A mieinkről csak annyit: nagyon mérges vagyok, és vasárnap dupla edzés lesz mindenkinek, mert ilyen motiválatlanul nem lehet játszani, ahogyan mi játszottunk a második félidőben.

Stefan Svitek: – Bár rosszul kezdtünk, az első negyed végén fegyelmezett védekezéssel sikerült felzárkóznunk. Sajnos, súlytalanok voltunk a palánk alatt mindkét oldalon, ezért sok lepattanót elvesztettünk. A második esélyből ritmusban kipasszolt üres dobásokat pedig nagyon jó százalékkal értékesítette a Sopron. Pozitívum, hogy a csapat végig harcolt és küzdött.