Ízvilág

2020.02.17. 08:30

Fesztiválételek porcelántányéron

Bátran próbálkozhatunk velük otthon is, legyen szó édes vagy sós finomságokról.

Bájer Máté

Gyerekek hurkapálcikák köré tekert rózsaszín felhőfoszlányokat majszolnak a vattacukor árus mellett, a lacikonyha sátra előtti sorban zúgolódás hallatszik, mert elfogyott a mustár, az oszlopokra erősített hangszórókból Korda György másfél óránként táncra csábítja a titokzatos lady „N”-t, mindeközben fokhagymás-tejfölös lángosok zsírpapírját fújja a szél: ilyen volt anno a „fesztiválhangulat”. Bár új idők jöttek, az árusok és a különböző „kavalkádételek” maradtak – talán csak a kínálat, a köntös és a recept változott.

Nyakunkon az év eleji fesztiválszezon, annak divatos harapnivalóival. Az idei kocsonyafesztiválon is kirajzolódott már, hogy mik a slágerételek: a faszénen sütött kürtőskalács és a különböző kenyér- illetve krumplilángosok tekinthetők favoritnak. Mindezekhez – a fesztiválok hagyományai szerint – papírtányér dukál, azonban otthon sem ördöngösség elkészíteni őket.

Édesen, sósan

A krumpli alapú lángosok Hajdú-Bihar megyéből származnak, de Borsod-Abaúj-Zemplén paraszti konyhájában is elterjedt ételnek számítottak.

– Nem kelt tésztából van, hanem egy saját készítésű, hagyományosan krumpli alapú tésztából – mutatja be áruját Zelenák Szabolcs. A hagyományos krumplilángos Zelenák-féle vásári változata egyébként szerepel a Debreceni Értéktárban is. – Sokfajta feltéttel fogyasztható – szalonnával, juhtúróval, hagymával – de édesen, szilvalekvárral kenve is szeretik.

Bár az értéktárba felvett titkos receptet valószínűleg nem találjuk meg az interneten, de számos alapváltozata létezik a krumplilángosnak, amit érdemes lehet otthon is kipróbálni.

Csavaros kedvencek

Sokan a kürtős kaláccsal sem kísérleteznének házilag, pedig megéri! Erdély legismertebb édes süteményét a cserepes kandallók nyitott tűzterében, hosszú kürtőskalácssütő dorongra tekerve, nyílt parázson forgatták, de a modern konyhában is elkészíthető. Ehhez azonban fel kell áldozni egy régi – lehetőleg vastagabb – sodrófát, amibe, a közepén megfúrva, nyelet tekerünk. Ha nem szeretünk barkácsolni, olcsón be lehet szerezni a megfelelő formakészletet piacon, vagy interneten. Arra azonban számítsunk, hogy sokat fogjuk forgatni a formákat, ha egyszer nekikezdünk, hiszen hamar a család kedvencévé válik majd a „hommade” kürtőskalács.

A frissen sütött tornádó krumpli, vagy csavart sült burgonya sem csak a forgatagban sétálva helyettesíti remekül a chipseket. Filmekhez, meccsnézéshez, vagy csak simán nassolni is kiváló, ha pedig megfelelő odafigyeléssel készül, egészségesebb is a zacskós változatnál. A szuper ropogós tornádó krumpli valójában egy különleges módon szeletelt, hurka pálcára spirálisan felhúzott és hirtelen kisütött étel. Bár ránézésre bonyolultnak hathat, nincs benne igazi titok. Készíthetjük speciális szeletelővel, amit az internetről rendelve, vagy speciális boltokban pár száz forintért beszerezhetünk, de egy éles késsel és némi ügyességgel is simán megoldható a feladat. Az alábbi, interneten talált recepttel érdemes kísérletezni!

Hozzávalók:

2 nagyobb krumpli

10 dkg parmezán

5 dkg vaj

1 evőkanál fokhagymapor

1 teáskanál só

bors

Elkészítés:

A krumplit mossuk meg, meghámozni nem szükséges. A végeit kicsit vágjuk le, majd hosszában, középen szúrjunk bele grill- vagy hurkapálcát. Éles késsel vágjuk be a krumplit ferdén, azaz spirál alakban, de ügyelve, hogy a szeleteket ne szúrjuk át. Óvatosan húzzuk szét a burgonyaspirált a pálcán, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

A vajat olvasszuk fel, keverjük össze sóval, borssal és fokhagymaporral. Kenjük meg vele a krumplikat, majd tegyük előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük aranybarnára 30 perc alatt. Közben egyszer nem árt megfordítani. Még forrón szórjuk meg sóval, reszelt parmezánnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában