Aluinvent-DVTK: Ha nyernek Pécsen, továbbjuthatnak az Európa Kupában

A piros-fehérek győzni mennek Pécsre
A piros-fehérek győzni mennek Pécsre - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – A Pécs otthonában játszik Európa Kupa-­mérkőzést az Aluinvent-DVTK női kosárlabda­csapata.


19 nap után ismét tétmérkőzést játszik az Aluinvent-DVTK NB I-es női kosárlabdacsapata. Nem is akármilyet, a piros-fehérek a PEAC-Pécs vendégei lesznek ma 18.00-tól a baranyai megyeszékhelyen, nemzetközi meccsen. Ugyanis a két együttes az Európa Kupa csoportmeccsei során az 5. forduló keretében az F-jelű kvartettben lép pályára. Az összecsapás tétje a Diósgyőr számára az, hogy egy esetleges győzelem esetén, ha a csoport másik találkozóján a francia Carolo Basket nyerni tud Németországban, a Rutronik Stars Keltern otthonában, eldől, hogy ki megy tovább a csoportból. Ez esetben az első helyen a gallok zárnak, a DVTK pedig a továbbjutást jelentő második helyen. Ha viszont a piros-fehérek kikapnak, akkor a sorsuk a jövő héten a kelterni gárda elleni németországi meccsen dől el.

Feltankoltak

– Két hétig nem volt éles meccsünk, sem bajnokságban, sem az Európa Kupában, de olyan helyzetben vagyunk, mint a többi csapat, ahol az edzők várják, hogy mire képes együttesük egy pár hetes kihagyás után – mondta Stefan Svitek, az Aluinvent-DVTK vezetőedzője, aki a múlt héten csütörtökön tért vissza a diósgyőriekhez, miután a cseh válogatott szövetségi kapitányaként két győztes Európa-bajnoki selejtezőt hagyott a háta mögött. – A csapat jól edzett, volt egy kis fizikális felkészülés, mikrociklusban feltankoltuk a játékosok testét, hogy ezzel a terheléssel kibírjuk karácsonyig. Ez a mostani mérkőzés nagyon sokat számít, hiszen a pécsi meccsen kiharcolhatjuk a továbbjutást, ezért ez a találkozó extra fontos. Nem lesz egyszerű dolgunk, mert a PEAC egyre jobban játszik, a németeket is legyőzték Pécsett. Jól kell kezdeni a meccset, hogy legyen önbizalom, és azt kell elérni, hogy a mi ritmusunkban folyjon a mérkőzés.

Nem volt optimális

Arra a felvetésre, hogy nem volt éppen optimális az elmúlt hetek munkája, hiszen három részben készült a csapat (Svitek edző és Pecková a cseh, Zele és Szabó F. pedig a magyar válogatottal készült, a többiek pedig a másodedző Ambrus Erzsébet irányításával hazai környezetben), a diósgyőri szakvezető ezt mondta:

– Valóban nem volt optimális, de szerintem sikerült jól megoldani. Ambrus Erzsébettel dolgoztak azok, akik nem kaptak a válogatottakba meghívót, vele megbeszéltük, hogy nézzenek ki az edzések, és itt volt erőnléti edzőnk, Marian Prezbruchy is – tőlük az infó, hogy a lányok jól dolgoztak. A legutóbbi meccs után kaptak egy kis pihenőt, utána láttak munkához, és picit persze kiestek a meccsritmusból, de ez szinte minden csapatnál ugyanígy van.

A DVTK együttese már kedden, a délelőtti edzést követően útra kelt, délután Pécsett, a találkozó helyszínén edzettek, és az éjszakát is a baranyai megyeszékhelyen töltötték. A piros-fehérek keretében néhány játékos kisebb gonddal bajlódik, Vukov könyöksérülése miatt edzéseket hagyott ki, de Svitek edző reményei szerint ezek nem lesznek kihatással a Pécs elleni meccsre.

– Keményen kell játszanunk, jó és agresszív védekezésre van szükség, arra kell törekednünk, hogy szedjük le a lepattanókat. Már csak azért is, mert ebből a németek elleni meccsükön a pécsiek sokat szereztek a második félidőben, ezért kell különös figyelmet fordítanunk erre – mondta Stefan Svitek.

Két összecsapást is nyertek

A Stefan Svitek irányította cseh válogatott a diósgyőri Tereza Peckovával a soraiban két győzelmet aratott a klubcsapatok szünete alatt, az Európa-bajnoki csoportselejtezők idején. A csehek előbb Németország ellen idegenben győztek 89-56-ra, majd Prágában 62-35-re verték Svájcot.

– Örülök, hogy sikerült nyerni a két meccset nagy pontkülönbséggel, mert ez is fontos lehet a továbbjutás szempontjából. Hiszen ha nem leszünk elsők, mert a belgák esetleg megelőznek minket, akkor ennek lesz jelentősége a csoportmásodikok közötti versenyben – mondta Stefan Svitek.

– Berecz Csaba –